1. detsembrist võib Swedbankis hoida juba ka eurosid

Eurole sujuva ülemineku tagamiseks saavad kõik Swedbanki eraisikutest kliendid alates 1. detsembrist 2010 hoida oma arvelduskontol kroonide kõrval valuutana ka eurosid ning kontorites on euro sularaha sissemakse kontole tasuta.

Swedbanki europrogrammi koordinaator Hanno Hussari sõnul on muudatuse eesmärk tagada klientidele mugavam rahaasjade korraldamine euro-eelsel kalendrikuul.

„Kuni novembri lõpuni kehtib endiselt reegel, et kui euro pole kontol valuutana lubatud, siis muudetakse eurod kontole kandmise päevale järgneval ööl automaatselt ja kommertskursiga põhivaluutaks. Pärast 1. detsembrit kontole laekunud eurosid pank enam päevavahetusel automaatselt Eesti kroonidesse ei konverteeri,” sõnas Hussar.

Antud muudatus ei puuduta neid kliente, kes on juba pangale andnud korralduse oma kontol lisaks Eesti kroonidele ka muid valuutasid hoida (sh eurosid). Klientidel, kes soovivad, et pank jätkuvalt konverteeriks ka pärast 1. detsembrit nende kontodele laekuvad eurod Eesti kroonideks, on võimalus sellest pangale eelnevalt teada anda.

Hussari sõnul ei mõjuta 1. detsembrist tehtav muudatus kuidagi kontol olevaid kroonisummasid, mis konverteeritakse lähtuvalt eurole üleminekuplaanist 1. jaanuaril panga poolt automaatselt, tasuta ja keskkursiga eurodeks. “Soovitame klientidel kontol olevaid kroone enne aastavahetust ise mitte euroks konverteerida, kui pole just otsest vajadust,” sõnas Hussar.

“Pank teeb seoses eurole üleminekuga klientide jaoks kõik vajalikud tegevused ning klientidel ei ole vaja euroks valmistudes teha muud kui tuua oma kodus olev krooni või euro sularaha pangakontole. Paljud kliendid on jätnud näiteks just eurod seni kontole toomata ja seda põhiliselt kaasnevate teenustasude tõttu. Alates 1. detsembrist on euro sularaha sissemakse kontole kuni 100 000 euro ulatuses ühes kalendrikuus tasuta,” märkis Hussar.

Kuni 31. detsembrini 2010 on kontol põhivaluutaks endiselt Eesti kroon ning kaardimakseid ja sularahaväljavõtu tehinguid on võimalik teostada vaid siis, kui kontol on tehingu sooritamiseks piisavalt Eesti kroone. Alates 1. jaanuarist 2011 on põhivaluutaks euro ning sellest hetkest toimuvad ka kaardimaksed ja sularaha väljavõtu tehingud euros.

Allikas:   Kristin Aasma/Õhtuleht