Ober-Hausi Eesti korterite hinnaindeks jaanuar 2016

Ober-Hausi Kinnisvara korterite hinnaindeks langes jaanuaris pärast kahte kuud kestnud tõusu ja oli võrreldes detsembriga 0,5% madalamal. Võrreldes 2016. a jaanuariga oli indeks 8,2% kõrgemal.

Jaanuaris toimus Tallinnas korteritega 751 tehingut, mida oli 19,7% vähem kui detsembris, kuid 37% rohkem kui eelmise aasta jaanuaris. Uute korterite osakaal tehingute üldarvust oli 27%. Tallinna korteriturgu mõjutab oluliselt uute korterite pakkumiste arvu kiire kasv, mis on peatanud vanemate ja uute korterite hinnatõusu. Samuti on üürikorterite pakkumiste hulk liikunud viimase 3 kuu jooksul tõusutrendis.

Tallinnas tõusis keskmine ruutmeetri hind 0,9% ja oli 1 762 eurot ruutmeeter, mis on uus buumijärgse aja rekord. Võrreldes eelmise aasta jaanuariga oli ruutmeetri hind 14% kõrgem. Kuigi statistika näitas Tallinnas tervikuna pinnaühiku hinna tõusu, ei ole see laiendatav kogu korteriturule ühtlaselt, põhjuseks tehingute struktuur. Võrreldes eelmise kuuga tõusis keskmine ruutmeetri hind ainult kesklinnas (7,9%), põhjuseks tehingud keskmisest kallimate uute korteritega Poordi tn ja Tivoli arendusprojektides. Teistes linnaosades hinnad langesid: Nõmmel 16,3, Kristiines 5,3%, Pirital 2,1%, Põhja-Tallinnas 2,0%, Lasnamäel 2,0% ja Haaberstis 0,8%. Mustamäel hinnad ei muutunud. Nõmmel ja Kristiines oli järsu languse põhjuseks oli eelkõige tehingute arvu vähenemine uute korteritega. Võrreldes eelmise aasta jaanuariga on suurim ruutmeetri hinnatõus toimunud kesklinnas ja Põhja-Tallinnas, vastavalt 17,2% ja 13,8%. Põhjuseks oluliselt kasvanud tehingute hulk uute korteritega.

Tartus keskmine pinnaühiku hind langes võrreldes eelmise kuuga 2,9% 1 260-le eurole ja Pärnus langes 1,7% ja oli 1 006 eurot ruutmeeter. Jõhvis keskmine pinnaühiku hind langes ja oli 196 eurot ning Narvas tõusis ja oli 411 eurot ruutmeeter.

Loe edasi http://www.ober-haus.ee/ober-hausi-eesti-korterite-hinnaindeks-jaanuar-2016-2/

 

Allikas: Ober-Hausi Kinnisvara