1Partner Kinnisvara: Olemasolev kinnisvara pakub investorile uusarendusest paremat tootlust

Parimat tootlust otsivad investorid peavad kõrgete ehitushindade tõttu heitma pilgud arendussektorist pigem olemasolevate büroohoonete pakkumiste suunas, analüüsib kinnisvarainvesteeringute turgu 1Partner Kommertskinnisvara juhtiv partner Tanel Tarum.

„Ehitushinnad on viimase 2-3-4 aastaga kasvanud märksa kiiremini, kui büroopindade üürihinnad. Seetõttu pole uute büroohoonete ehitamine arendajatele enam väga atraktiivne,“ kommenteerib investeeringute turgu Tanel Tarum. „Korraliku tootluse saamiseks tuleb osta olemasolev äripind, sest uue ehitamisega ei vea äriplaan välja.“

Ehitushinnad on viimaste aastatega jõuliselt kasvanud. Seda on soosinud avaliku sektori suurtellimused, mis tänaseks on küll juba kokku kuivanud. Büroode üürihindade tõusu on aga tagasi hoidnud piisav hulk vakantset kontoripinda äärelinna piirkondades. Samuti ei ole ettevõtted enamasti valmis üürikulusid suurendama.

Parimat tootlust otsiva kinnisvarainvestori seisukohast on seetõttu riskantne hakata uut hoonet arendama, sest kõrge ehitushind ja madal üürihind toob kaasa liiga madala tootluse.

Hea tootluse saavutamiseks peab investor pigem vaatama ringi olemasolevate hoonete pakkumiste seas. Olemasolevate büroohoonete müüjad on investorile valmis pakkuma paremat tootlust, kui uue pinna arendamine.

„1Partner Kinnisvara prognoosib, et käesolev aasta toob büroopindade arendajatele väikest leevendust. Üürihinnad liiguvad teosammul siiski tõususuunas. Ehitussektori ebakindlus võiks ehitushindu pisutki allapoole tuua. See aitaks kasvatada tänast arendusturgu pärssivat tootluse näitajat ja aktiveerida investeeringute tegemist,“ prognoosib Tanel Tarum.

1Partner Kinnisvara on Eesti üks juhtivatest kinnisvarafirmadest. Ettevõtte põhiteenused on kinnisvara vahendus, -hindamine, ehitamine ning investeeringute juhtimine.

Lisainfo

Tanel Tarum
1Partner Kommertskinnisvara
Juhtiv partner
+372 505 8648
+372 668 4700
[email protected]