1Partner: Madal intressimäär tõstab kinnisvarainvesteeringute väärtust

1PartnerEuroopa majanduse ergutamiseks nulli lähedale viidud intressimäärad soodustavad laenamist. Soodsad laenutingimused kasvatavad nõudlust ja suurendavad seeläbi kinnisvarainvesteeringute väärtust, analüüsib kinnisvarainvesteeringute turul toimuvat 1Partner Kommertskinnisvara juhtiv partner Tanel Tarum.

„Tänased intressimäärad on soodsamad kui kunagi varem. Eestis pankade üldiselt laenuandmist soosiva poliitika ja madala euribori toel 2,5 protsendini langenud ettevõtete laenude keskmine intressimäär lausa sunnib ettevõtjaid laenu võtma,“ kirjeldas Tanel Tarum laenuturu keskkonda.

Head laenutingimused on suurendanud kinnisvarainvesteeringute huvi. Kasvav nõudlus on kergitanud investeerimisobjektide hindu ehk teisipidi allapoole toonud tootluse määrad.

Kinnisvara suunas pöörab investeeringuid lisaks üldine ebakindlus, kus vabale rahale otsitakse turvalist paigutamisvõimalust. Oma osa nõudluse suurenemises on Venemaalt põgeneval rahal, millest osa on Eestisse jõudnud ja otsib head rahavoogu tootvat paigutamisvõimalust siin.

„Eelkõige madala intressimäära tõttu kasvanud kinnisvarainvesteeringute nõudlus on tootlused toonud allapoole. Kui veel aasta paar tagasi oli kvaliteetse rahavooga büroohoone tootlusemääraks 8-9%, siis täna räägime juba tootlustest 7-8%,“ tõi Tanel Tarum välja numbrid.

Arvestades, et valdavalt eeldatakse väga madala intressikeskkonna säilimist vähemalt aasta-paar ja samas kõneletakse järjest julgemini Euroopa rahatrükist, mis võib inflatsiooni tekitada, võib eelolevalt aastalt oodata jätkuvat huvi suurenemist turvaliste kinnisvarainvesteeringute vastu.

Rahavoogu teeniva kinnisvara tootlust arvestatakse aastase üürirahavoo, millest on maha lahutatud aastased jooksvad kulud, ja tehinguhinna või turuväärtuse jagatisena.

1Partner Kinnisvara on Eesti üks juhtivatest kinnisvarafirmadest. Ettevõtte põhiteenused on kinnisvara vahendus, -hindamine, ehitamine ning investeeringute juhtimine. Äripäeva koostatud 2014. aasta kinnisvarafirmade TOP-is teenis 1Partner Kinnisvara esikoha.