Alljärgnevalt jagame mõningaid nõuanded, kuidas on võimalik hooldus- ja kommunaalkuludelt säästa.

Üldelekter

Trepikoja valgustuse soovitame panna käima läbi taimeri, et valgustus kustuks mõne aja möödudes peale sisselülitamist.

Pirnid peaksid olema kiiresti süttivad, seega energiasäästupirn hästi ei sobi. Keldripindadele, mida pidevalt ei kasutata, oleks mõistlik paigaldada liikumisanduritega valgussüsteem.

Ruumides, kus valgustus pidevalt põleb, sobivad hästi valgustamiseks energiasäästulambid või LED-lambid mille soetushind on küll kõrgem, kuid kasutusiga oluliselt pikem.

Koristamine

Hoonete väliskoristust tehakse vastavalt kohaliku omavalitsuse eeskirjadele ja selle pealt on suhteliselt raske kokku hoida.

Hoonete trepikodades saab kulu koristusele vähendada selliselt, et reguleeritakse vastavalt aastaajale ja ilmastikule koristamise intervalli. Mõistlik oleks kaaluda näiteks koostööd naabermajaga ja kasutada ühe firma teenuseid mõlema maja koristamisel.

Küte

Küttesüsteemid tuleks tasakaalustada ja suvel läbi pesta, soojasõlmed reguleerida ja automatiseerida. Radiaatoritele on soovitav paigaldada termostaadid. Kindlasti tuleks kaaluda korteritesse eraldi soojusmõõdikute paigaldamist. Elektriradiaatoritele tasub panna taimerid, mis vähendavad küttetemperatuuri öötundidel või kui elanikke kodus pole.

Muu hooldus

Maja ja süsteemide hooldamisel tuleks kasutada professionaalide abi, vältides niinimetatud nurgataguseid firmasid. Professionaalne teenus võib mõnikord olla küll kallim, kuid teenus on seda efektiivsem ja kui teenuse kohta on tulevikus pretensioone või on vaja vigasid parandada, siis saab vastutust nõuda.

Tavaliselt peetakse ühistu koosolek aasta alguses ja kinnitatakse ka majanduskava eelolevaks aastaks. Seega on veel paljude ühistute juhatustel võimalik teha haldusfirmadele raha säästmisest lähtuvaid ettepanekuid ja viia vastavad parandused majanduskavasse sisse.

Lisainfo:

Mall Stamm
Berm Kinisvarahooldus OÜ
Vanemhaldur
52 09453
[email protected]