Arco Vara kinnisvaranõuanded uueks aastaks

Tartu-joulutiim-2015_arcovara
Arco Vara Tartu osakond

Arco Vara Tartu esinduse töötajad otsustasid advendiaja algul kõigi praeguste ja tulevaste klientide tähelepanu juhtida küsimustele, millele peaks kinnisvaraostjad ja omanikud 2016. aastal tähelepanu pöörama.

Milliseid kinnisvaraturu trende tasuks uuel aastal jälgida?
Urmas Kaasik, kutseline hindaja
Hinna kujunemise põhialuseks on pakkumise ja nõudluse vahekord, seega on ostjal oluline jälgida, kui palju on turule tulemas ja juba olemas kortereid, maju, aga ka vabu krunte. Seega tasub ostjal aeg-ajalt jälgida mõne suurema kinnisvaraportaali pakkumisi ning saada aimu, millised objektid seisavad pikemalt müügis, milliseid juurde tekib, kuidas käitub üldine pakkumiste arv ja millises suunas liiguvad hinnad. Ostusoovi tekkides tuleb varuda aega ja turuga end kurssi viia. Lihtsam lahendus on valida Arco Vara kontori telefoninumber või kirjutada e-kiri ning meie inimesed aitavad teid.

Milliseid eluasemeid õnnestub uuel aastal tõenäoliselt Tartus kõige paremini müüa?
Janika Toots, maakler
Arvan, et tendents oluliselt ei muutu, eelistatud on uuemad või uued korterid kesklinnas ja selle vahetus läheduses. Hinnatud on ka 4-toalised korterid ning väikesemad majad. Kuna turul on valikut palju, oodatakse kaasaegseid lahendusi, soodsaid ülalpidamiskulusid ning head ruumiplaneeringut.

Millise hinnatasemega peaks Tartus uute korterite puhul uuel aastal arvestama?
Kerli Koha, Eesti hindamisosakonna juht / kutseline hindaja
Uute korterite hinnatase järgmisel aastal tõenäoliselt väga palju ei muutu. Äärelinna ehitatavates uutes majades jäävad korterite müügihinnad valdavalt vahemikku 1500 – 1800 eur/m² ja kesklinna piirkonnas vahemikku 2000 – 2500 eur/m².

Milliseid maju ostjad järgmisel aastal eelistavad?
Ragne Sõstra, maakler
Linnalähedasi.
Hea infrastruktuuriga.
Avara planeeringuga.
Hea hinna ja kvaliteedi suhtega.
Valmis maja puhul peab kindlasti dokumentatsioon korras olema.
Võimalusel privaatne asukoht.

Mis juhtub paneelmajade korteritega?
Viktoria Ivanova, maakler/hindaja
Märksõnaks on rekonstrueerimine – fassaadi soojustamine, ventilatsioonisüsteemi kaasajastamine ja katusekatte renoveerimine või vahetus. Korraliku hoolduse juures peavad vanad korterelamud veel pikalt vastu. Omanike hinnaootused püsivad võrreldes uute korterite hindadega liiga kõrged. Jätkuvalt kardetakse rekonstrueerimislaenu, kuigi elamu soojustamisel langevad kommunaalkulud ja koos laenuga ei ületa igakuised maksed reeglina laenuta makseid.

Mida toob uus aasta eluaseme üürileandjaile?
Sirli Reinhaus, maakler
Arvestades uute korterite jõulist turuletulekut, siis kindlasti muutub üürilevõtjate jaoks oluliseks hinna ja kvaliteedi suhe. Kohusetundlik ja maksejõuline üürnik jääb aastateks paika, kui üüritav korter on heas korras ning viimistluselt võrdväärne uue korteriga.
Seega võiksid üürikorterite omanikud investeerida objekti korrastamisse (uued aknad-uksed, põrandakatted, köögimööbel, sanitaartehnika, vannitoa- ja tualettruumi korrasolek). Kindlasti võib remondimahu ning teostaja osas nõu pidada oma maakleriga, kes oskab soovitusi jagada ning omab ka kontakte. Samuti tasub maakleriga julgemalt nõu pidada seaduslike nüansside osas (korrektsed lepingud, taustauuring, tulumaks jms).

Millega peaksid uuel aastal arvestama üürilevõtjad?
Kai Paade, maakler
Kuna üüripindu on turul piisavalt, sest investorid on soetanud hulgaliselt kortereid väljaüürimise eesmärgil, siis järgmisel aastal toimub ilmselt üürihinna korrektuur kergelt allapoole. Enne lepingu sõlmimist teevad üürileandjad üürilevõtjate osas põhjaliku krediidivõimekuse uuringu, enne kui leping sõlmitakse.

Mida tähele panna, kui soovid uuel aastal büroopinda üürida?
Reet Värnik, hindaja
Põhirõhk asetub büroopinna kuludele (üürihinna suurus, lisanduvad maksed kommunaalteenuste eest ja muud kulud). Eelistatud on keskmises seisukorras pinnad, uutes büroohoonetes välja üüritavad pinnad püsivad ilmselt kauem pakkumises.
Südalinnas ja selle lähiümbruses asuvad bürood on endiselt atraktiivsed ning need pinnad leiavad üürniku väga lühikese ajaperioodi jooksul.
Keskmine üürihind püsib pigem stabiilsena.

Mis toimub kaubandus- ja toitlustuspindade osas?
Tarvo Tamme, Tartu ja Tartumaa piirkonna juht/maakler
Jätkuvalt koondub kaubandus suurematesse keskustesse. Samas on kõrge nõudlus kesklinna piirkonnas asuvate 50-100 m² suurustele kaubanduspindadele. Üüri hinnatõusu ega langust ei prognoosi. Kaubanduskeskustes jääb täituvus peaaegu 100%-liseks.
Kesklinna toitlustuspindade osas püsib kõrge nõudlus, vaba pinda ei ole. Kui mõni pind siiski vabaneb, siis see avalikku pakkumisse ei satu. Tugevat, pikaajalist ja selge kontseptsiooniga tegijat eelistatakse uutele tulijatele ja üürihinna tõstmisele.

Kuhu investeerida, kui tahaks uuel aastal raha kinnisvarasse paigutada?
Anne Heinlo, vanemmaakler
Põhilised märksõnad on kesklinn ja ka uuemad kortermajad võimalikult kesklinna lähedal. Parim ost on 2-toaline aga hea ost on ka 1-toaline korter, ideaalis mitte suure liikluskoormusega tänava ääres. Kui sõelale jääb korter vanemas korterelamus, siis tuleb jälgida, et hoone oleks heas seisus või veel parem juba renoveeritud. Parim variant on mõne aasta vanuses kortermajas asuv korter, kuna see on suure tõenäosusega juba sisustatud ja ei nõua suuremaid lisainvesteeringuid.

Kas midagi muutub seadusandluses, millega kinnisvaraomanik peaks arvestama?
Marge Saaremets, maakler
Kuna uus ehituseadustik jõustus 1. juulil 2015, siis tekitab see jätkuvalt segadust ja seda tuleks hoolega jälgida. Maksuamet pöörab järgneval aastal kindlasti suuremat tähelepanu üüritulu saajatele ja deklareerijatele.
Uuest aastast kehtima hakkav tulumaksuseaduse muudatus kehtestab renditulu maksustamise reeglid ja sätestab füüsilisele isikule eluruumi üürilepingu alusel saadud üürist arvestusliku mahaarvamise üürimisega seotud kulude katteks. Eluruumi üürilepingu alusel saadud tulust arvatakse tuludeklaratsioonis üürimisega seotud kulude katteks maha 20 protsenti ilma kuludokumente esitamata.

arcovara logo