Äripäeva TOP1 kinnisvarabüroo on Lahe Kinnisvara

Äripäev reastas kinnisvarabürood eelmise aasta tulemuste põhjal ning esimeseks tuli tulemuste põhjal Lahe Kinnisvara gruppi kuuluv Tallinnas ja Harjumaal hindamisteenuseid pakkuv ettevõte Lahe Kinnisvara Hindamine OÜ.

Mulluste tulemuste põhjal TOPis esimeseks tulnud Lahe Kinnisvara Hindamine on 2017. aastal loodud ettevõte, mille peamiseks tegevusalaks on kinnisvaraalane tegevus, peamiselt elu- ja ärikondliku kinnisvara hindamis- ja konsultatsiooniteenused.

Mida toob käesolev aasta TOP1 kinnisvarabüroole?

Ettevõtte juhatuse liikme Taavo Vainomaa sõnul olid märts ja aprill kogu nende grupi jaoks rahulikum aeg, mil valitses lisaks palju teadmatust, aga üldiselt on selle aasta numbrid rahuldavad. Muidugi arvestades meil ja mujal toimuvat.
“Teine kvartal oli nõrgem, tõmmati käsipidur peale ja teadmatus oli suur, samas kolmas kvartal oli paljudel jälle tavaline,” jagab ta kogemust, et käimasolevaga arvestades midagi väga hullu ei ole. “Müügid on suhteliselt samal tasemel, kuigi eks kogukäive on mullusega võrreldes ikka natukene kannatada saanud. Kinnisvarasektor, hindamine ega vahendusteenus pole nii hullult pihta saanud kui mõni teine.”
Kuigi drastilist langust pole, on Vainomaa sõnul teatud mõju aastatulemustele siiski oodata. ”Kui võrrelda selle aasta oktoobrit eelmise aasta oktoobriga, on tulemus veidi nõrgem, aga vahe pole
väga suur,” sedastab Vainomaa, et aasta kokkuvõttes võib grupi peale tulla langust 10–15%. “Tõenäoliselt 10% ringis.”

Tuleviku osas ei tundu Vainomaale, et kardetaks eriolukorraaegse olukorra kordumist. “Tundub, et enam sellist seisu, kui oli teises kvartalis, praegu ei kardeta ega ei oska ma ka suuremat majanduskriisi hetkeolukorras prognoosida, seda enam, et tundub, et koroonaga on asi palju selgem ja haigus rohkem kontrolli all. Ega kunagi ette ei tea ju.”

Investeerimiskorteri saab koroonaeelsest ajast odavamalt

Rääkides elukondlikust kinnisvarast ei saa Vainomaa sõnul öelda, et ostjad ootaksid võimaliku majanduskriisiga kaasnevat hinnalangust või et tehinguid oleks praegu vähem.
Ta nendib, et müügiturg toimib meil normaalselt. Vainomaa lisab, et vaid investeerimiskorterite puhul võib märgata mõningast hindade alanemist ja ka tehingute arvu vähenemist. “Turism on maas, Airbnb korterid on tulnud pikaajalisele üüriturule, mis on omakorda langetanud üüripindade tootlust, tuues kaasa ka nõudluse languse. Minu hinnangul on seal hinnad all.”

 

Autor: Lahe Kinnisvara