Äripindadeturg stabiilselt aktiivne

Kuigi äripindade sektor üldiselt on aktiivne, näeme hinnatasemetes ning trendides ja liikumistes pigem stabiilsust. Võib öelda, et turg on stabiilselt aktiivne. 

 

Büroopindade turul näeme stabiilsust ning üürihinnad seisavad paigal. Tallinna kesklinnast kaugemal asuvate vanade hoonete puhul on näha aga ümberorienteerumist, kuna suuremate üürnike liikumine seda nõuab. Juba aastaid on kasvavaks trendiks saanud nn büroohotellid, kus üürnikud jagavad ühist ruumi ning erinevaid teenuseid. Selle formaadi osakaal Eestis on siiski veel ainult 3% samas kui maailma suuremates linnades on see umbes 17%. On tõenäoline, et ka siin hakkab bürookeskuste tähtsus kasvama.

Tänu e-kaubanduse pidevale arengule on kasvamas nõudlus äriruumidele, kus on koondatud ühte kohta lao-, kaubandus-, ja büroopinnad. Neid nimetatakse laiemalt stock-office äripindadeks, mida rajatakse kompleksidena väga erinevatesse asukohtadesse.

Tootmispindu rajatakse valdavalt nn built-to-suit lahendusena (vastavalt kliendi vajadustele) või omatarbeks.

Traditsioonilises kaubanduses on tihe konkurents. Jaekaubandusettevõtted teevad reorganiseerimist äripindadel nii, et üks osa müügist toimuks internetis. Vähenev pinnavajadus mõjutab keskmise suurusega keskuste üüritasemeid. See on trend, mis toob juba rajatud ostukeskustele üle maailma suuri väljakutseid.

Majutusteenuste turg on väga aktiivne. Turuletulekut plaanivad üha uued tegijad. Lühiajaline üür on endiselt populaarne.

Investeeringute tootluste osas pole suuri muutusi näha. Tallinnas on kvaliteetsete objektide tootlused ca 6,5% juures. Väljaspool Tallinna on need aga veidi suuremad, ca 7-8% tasemel.

Praegune stabiilsus jätkub ilmselt veel mõnda aega, sest turuosalised on olukorraga hästi kohanenud ning ka majanduses näeme üldiselt positiivseid trende. Muidugi peame hoidma silmad lahti ja vaatama, mis toimub tööjõuturul ja meid ümbritsevas majandusruumis, mille käekägiust Eesti majandus tugevalt sõltub

Autor: Alexey Yavnashan, Uus Maa Kinnisvarabüroo äripindade maakler