Bürood muutuvad ärihoonest ärikeskkonnaks

Majanduskriis näitas ilmekalt, et büroopindade turg on viimaste kriistist toibumise aastate jooksul selgelt uut suunda võtmas. Masu-aastatel jäid tühjaks kontoripinnad, kus kinnisvaraomanik suutis üürnikele pakkuda vaid põrandaruutmeetreid ja heal juhul sinna juurde ka mõne parkimiskoha.

Tänane büroode turg on muutunud betooni ja klaasi osavast kombineerimisest tervikliku keskkonna kujundamiseks. Üürnikust ettevõtja jaoks on põrandapinna täpsest suurusest olulisem tugev tugiteenuste võrgustik ning igapäevaste teenuste olemasolu. Kui keskkond ettevõtlust soosib ning on võimalus rahulikult keskenduda oma põhitegevusele, on ettevõttel kontoripinnal hea olla.

Ettevõtluse keskkonna kaudu toetamise idee saab alguse pisiasjadest. Nii näiteks oleme Technopolis Ülemiste bürookompleksis äsja avanud rattamaja, kuhu saab kiire ja keskkonnasõbraliku liikumisvahendi turvaliselt parkida. Linnakus alustas tööd lasteaed, mis lapsevanematele säästab iga päev minimaalselt tund aega, mis kaugemal asuva lasteaia puhul kuluks sõidule.

Keemiline puhastus, autoteenindus ja -rent, toitlustusest rääkimata – kõik need on väikesed detailid, mis peavad oluliselt säästma Targa Äri Linna asukate aega ning seeläbi muutma töökeskkonda mugavamaks.

Terviklik ja inspireeriv ärikeskkond ei tähenda mitte ainult juhuse tahtel ühte majja sattunud ettevõtteid. Tegemist peab olema tervikliku kooslusega, kus ettevõtted suudavad vastastikku teineteisele kasulikud olla.

Nii peavad suuremate bürookomplekside haldajad iga üürniku juures järjest enam mõtlema, mis lisaväärtust pakub konkreetne ettevõte teistele juba olemasolevatele ettevõtetele ja kuidas mõjub see bürookompleksi ettevõtluskeskkonnale tervikuna.

Tänasel päeval asub Technopolis Ülemistes kokku üle 200 ettevõtte ligikaudu 3 300 töötajaga. 80% tegelevad neist teadmistemahuka ettevõtlusega, ligi  50 neist on IKT valdkonda kuuluvad ettevõtted. Selle kõrval on oma klastrit moodustamas mitmed Technopolis Ülemistes asuvad meditsiiniettevõtted.

Kriisid ja krahhid on sageli aeg, mil toimuvad seniste väärtuste ümberhindamised. Sama kehtib ka büroopindade pakkumise teenuse kohta, mis on tänaseks selgelt liikumas pelgalt põrandapinna ruutmeetrite müümisest soodsa ja moodsa ettevõtluskeskkonna pakkumise suunas. Büroopindade kasutajate ehk ettevõtete jaoks tähendab see inspireerivat ärikeskkonda ja sellest tulenevalt loodetavasti paremaid innovatiivseid ideid ning edu.

Gert Jostov
Technopolis Ülemiste juhatuse esimees