Büroopindade suurte allahindluste aeg on möödas

Büroopindade halvimad ajad on tänaseks vaikselt mööda saamas. Uute büroopindade vakantsus on madal ning nende hinnad on tagasi jõudnud kriisieelsesse aega. Vanemate büroode turul valitseb veel ülepakkumine, kuid seegi on hakanud tasapisi vähenema.

Kriis majanduselus ja kinnisvaraturul tõi endaga kaasa uute hoonete valmimise tõttu vakantsuste olulise tõusu. Tühjade pindade ülepakkumine igas büroopindade sektoris ning igas Tallinna linnaosas tekitas olulise surve  hindadele.

Klientide võitmiseks ja konkurendi edestamiseks oli parim vahend hindade langetamine. Masuaeg oli periood, mil büroopindade üürnikel oli põhimõtteliselt võimalik kontoripind vahetada klassivõrra parema vastu, kuid jättes kontorikulud, eelkõige just üürikulud  samasse suurusjärku.

Nüüd on majandus mustast masendusest üle saamas. Veebruari alguses raporteeriti eelmise aasta viimase kvartali muljetavaldavast majanduskasvust, mis pürgis 6,6 protsendini. Majanduse edenemine positiivses suunas on toonud endaga kaasa muutused büroopindade turul.

Uute büroode turul on vakantsus vähehaaval kokkukuivanud ning see on andnud büroohoonete omanikele võimaluse vähenenud konkurentsi tõttu hindu vaikselt tõstma asuda. Nimesid otseselt nimetamata võib märgata, et turul on bürookomplekse, kus hinnad on tänaseks juba selgelt tõstetud kriisieelsele tasemele ning majaomanikel puudub otsene vajadus neid allapoole tuua.

Nii võib öelda, et suurte hinnaalanduste aeg büroode sektoris hakkab tasahilju läbi saama. Siiski ei ole sedavõrd radikaalsed muutused tabanud vanemate büroopindade sektorit.

Vanemate ja madalama klassiga büroopindade turul on tühjasid pindu, mis ei ole täitnunud veel siiski üksjagu ja vakantsus alles hakkab vaikselt vähenema. Vakantsus vanemate büroopindade turul on tasemel, mis ei ole lubanud hinnatasemeid ülespoole korrigeerida ning tänased hinnad on selgelt samal tasemel, kus need olid veel ka eelmisel aastal.

Vanemate büroohoonete turul on viimastel aastatel olnud edukamad majaomanikud, kes on suured pinnad väiksemateks jaganud ning need jupiti üürile andnud. Väikeste pindade järele on suurem nõudlus ning see on aidanud majaomanikele tagada hoone majandamiseks vajaliku rahavoo.

Nii võime öelda, et uute büroode turu eluleärkamine on kindel samm selles suunas, et hullemad ajad hakkavad büroopindade turul läbi saama. Positiivsed näitajad, eelkõige vakantsuse vähenemine tähendab, et ka vanemate büroopindade sektor ärkab käesoleva aasta jooksul elule.

A-klass

Kvaliteetne uus büroohoone

B-klass

Keskmise kvaliteediga hoone

Kesklinn 8,60…10,50 €/m² 6,40…8,60 €/m²
Äärelinn 5,15…6,40 €/m² 4,00…6,40 €/m²

Ruth Tõniste
RE/MAX Central
+372 501 2278
[email protected]
www.remax.ee/central/