Citycon: ostukeskused arenevad platvormideks

Eestis Rocca al Mare ja Kristiine ostukeskuseid opereeriva Soome ettevõtte Citycon-i rendidirektori Jussi Vyyryläineni sõnul avaldab e-kaubandus küll mõju tarbijakäitumisele ja seeläbi ka ostukeskustele, kuid see ei tähenda veel ostukeskuste ajastu lõppu. Nimelt arenevad Vyyryläineni sõnul ostukeskused platvormideks, mis võivad endas kombineerida jaekaubanduse, kontoripinnad, avalikud teenuse, tervishoiuteenused, hotelli, haridusasutuse ning ka elamispinnad.

Neljapäeval toimunud Nordic Real Estate Forumi kaubanduskinnisvara paneelis keskendutigi peamiselt sellele, mis saab kiiresti areneva e-kaubanduse tingimustes suurtest kaubanduskeskustest. Colliers International Soome asepresidendi Juha Tiuraniemi hinnangul on juba praegu märgata, et piirid jaekaubanduse ja büroode vahel on hägustumas ning ostukeskused on muutumas teenusepõhisemaks. „Soomes üsna tavaline, et ostukeskus, raamatukogu ja tervishoiuasutus on kõik ühe katuse all,“ tõi Tiuraniemi näite põhjanaabrite juurest.

Paneeli osalejad vasakult paremale:  Aavo Kokk, Managing Partner of Catella Corporate Finance in Estonia Jussi Vyyryläinen, Leasing Director, Finland and Sweden at CITYCON (Finland) Frode Gronvold, CEO, Linstow Center Management (Latvia) Juha Tiuraniemi, Vice President of Colliers International (Finland) Santa Rozenkopfa, Managing Director, CBRE Baltics (Latvia)
Paneeli osalejad vasakult paremale: Aavo Kokk, Managing Partner of Catella Corporate Finance in Estonia Jussi Vyyryläinen, Leasing Director, Finland and Sweden at CITYCON (Finland) Frode Gronvold, CEO, Linstow Center Management (Latvia) Juha Tiuraniemi, Vice President of Colliers International (Finland) Santa Rozenkopfa, Managing Director, CBRE Baltics (Latvia)

Läti Linstow Center Management tegevjuhi Frode Gronvoldi sõnul jääb jaekaubandus kinnisvaraarenduses oluliseks elemendiks, mis on sageli ka arenduste tuum. „On olemas reaalsed sünergiad – näiteks korterite ja büroohoone kombineeritus samas asukohas tõstab mõlema hinda,“ ütles Gronwold. CBRE Baltics juhtivdirektor Santa Rozenkopfa Lätist nõustus leides, et ostukeskused on olnud alati multifunktsionaalsed. „Küsimus on selles, kuidas erined oma konkurendist, kuidas kombineerid oma rentnikud ning millele ehitad üles turunduse. Kuidas korraldad üritusi, mis poleks seotud ainult jaemüügiga vaid millega tood kohale ka rahvast, kes ostleb üsna enam internetis. Meelelahutuse, toitlustuse ning jõusaalide kombineerimine muutub üha tavalisemaks nähtuseks,“ ütles Rozenkopfa.

Nii regionaalsete kui ka rahvusvaheliste trendide üle kinnisvaraarenduses arutleti neljapäeval Hilton hotellis toimunud Nordic Real Estate Forumil. Rahvusvaheline iga-aastane kinnisvarakonverents toimus Eestis juba 17-ndat korda ning seda on aastate jooksul kokku külastanud üle 450 esineja ja rohkem kui neli tuhat osalejat. Tänavuse konverentsi osalejate seas olid esindatud tippeksperdid ja äriliidrid Lääne-Euroopast, Põhjalast, Baltikumist, Venemaalt ja ka Aasiast.

André Altjõe täieliku fotogalerii Nordic Real Estate Forumilt leiate SIIT.