Danske Bank: Euroopa Keskpanga sammud toovad kinnisvara hinnatõusu

Danske Banki ettevõtete panganduse direktor Tõnu Vanajuur lausus, et Euroopa Keskpanga eilsed otsused toovad kaasa kinnisvarahindade tõusu.

„Keskpanga samm kirjutab plaanimajanduslikult sisse kinnisvarahindade tõusu,” tõdes Vanajuur, selgitades, et kui intressid langevad ja laenu on kergem saada, siis on kinnisvaraomanikul lihtne ka kõrgemat hinda küsida.

Vanajuure sõnutsi ei ole vähese laenuandmise põhjus mitte raha puudus ja pankade tahtmatus laenu anda, vaid majanduse olukord, kus pangal ei ole kindlust, et laenuraha ka tagasi saadakse.

Ka ettevõtjad ise on Vanajuure sõnul olnud ebakindlas majandusolukorras investeeringutes tagasihoidlikud.

Vanajuure sõnutsi saavad Eesti tegutsevad välispangad üle oleva raha alati emapankadele laenata, seega ei ole põhjust seda keskpangas hoiustada.

Euroopa Keskpanga nõukogu otsustas eile langetada keskset intressimäära 10 baaspunkti võrra 0,15 protsendini ning lisaks kehtestas negatiivse hoiuseintressi. Keskpanga deposiidiintressi langetati 10 baaspunkti võrra -0,10 protsendini.Otsused rakenduvad 11. juunist.

Lisaks on kommertspankadel võimalik keskpangast pikaajalise suunatud refinantseerimise porgrammis laenata 400 miljardit eurot.
Samuti on keskpank valmis edasi minema varadega tagatud võlakirjade programmiga.

vaike-kalamajaAllikas: arileht.ee