Ebareaalsed ootused pärsivad investeeringute turgu

Viimasel ajal kinnisvaraturukommentaarides ilmuvad liigpositiivsed ootused idapoolsete välisinvestorite osas on osutamas karuteenet. Ostuhuvilisi investored Venemaalt on küll rahapaigutuseks sobilikke võimalusi otsimas mitmeid, kuid üleliigne optimism on kohalike kinnisvaramüüjate ootused liialt kõrgele kruvinud, leiab 1Partner Kinnisvara juhtiv partner Aivo Hallist.

Hallisti sõnul on paljukommenteeritud Vene päritolu investorid otsimas heale kaubale üüritootlust 8-10%. Neile aga pakutakse selle hinnaga kaupa, mille tootlus peaks invstori arvates olema 15%.

„8-protsendiline tootlus on reaalne heas asukohas olevate investeerimisobjekide puhul, kus on pikaajaliste üürilepingutega stabiilsed üürnikud. Kui aga tegemist on madala krediidireitinguga üürnike, halvas asukohas oleva remontivajava hoone ning lühiajaliste üürilepingutega, siis tuleb rääkida juba märksa kõrgematest riskidest ja kõrgematest tootlustest,“ selgitas Hallist investorite mõttemaailma.

Välisinvestoritelt oodatakse tihti kohalikust keskmisest turutasemest kõrgemat tehinguhinda. See pärsib investeerimisobjektide müüki, mida võimendab kohalik nõrk müügioskus. Sageli on müügimaterjalid vägagi kehvalt ettevalmistatud. Samuti on investoreid häirivad läbirääkimiste käigus muutuvad müüjate nõudmised.

Kui Eestis mõistliku hinnaga kinnisvarakaupa teha ei saa, lahkuvad segadusse aetud investorid Läänemere kaldalt Šveitsi ja Londonisse, mis on venelaste alternatiivsed eelistatud investeerimispirkonnad.

„Kinnisvaramüüjad peaksid kahe jalaga maapeal seisma,“ soovitab Hallist. „Venemaal on rikkust palju, kuid seda ei kulutata hoolimatult. Turutingimuste lähedaste hinnaootustega investeerimisobjektid leiavad huvilised loetud nädalate ja kuudega.“

1Partner Kinnisvara on Eesti üks juhtivatest kinnisvarafirmadest. Ettevõtte põhiteenused on kinnisvara vahendus, -hindamine, ehitamine ning investeeringute juhtimine.

Lisainfo

Aivo Hallist
1Partner Kommertskinnisvara
Juhatuse esimees
+372 513 1001
+372 668 4700
[email protected]