Eestis valmis esimene sertifitseeritud elamu

Adamsoni 27_tanavAdamsoni 27 elamu Kassisabas, Tallinnas on Eestis esimene ja Põhjamaades üks esimeste seas, kus kasutatakse nii maailma juhtivat hoonete kvaliteedi ja jätkusuutlikkuse hindamise kvaliteedisertifikaati BREEAM kui ka Põhjamaade kvaliteedi- ja jätkusuutlikkuse standardit (NQS Eesti), mis vastab Eesti kohalikele kvaliteedi ja jätkusuutlikkuse nõuetele. Tänu sellele on kortermajal väiksemad ülalpidamiskulud, pikem eluiga, turvalisem ja tervislikum elukeskkond.

NQS Eesti on välja töötanud GBC ning ratifitseeritud GBC liikmete poolt. NQS Eesti vastab Eesti kohalikele spetsiifilistele kvaliteedi ja jätkusuutlikkuse nõuetele, mis annab parema tagatise, et hooned on projekteeritud ja ehitatud väga kvaliteetselt. Seetõttu on hoonete ülapidamiskulud väiksemad ning elukeskkond turvalisem ja tervislikum. Standardis kasutatakse rahvusvahelisi parimaid praktikaid ja samuti ülemaailmselt tunnustatud kvaliteedistandardeid vastavalt BREEAM-ile.

Maailma juhtiva kvaliteedi- ja keskkonnamõju hindamise standardi BREEAM’i järgi on sertifitseerimisel üle miljoni hoone.

“NQS Eesti ja BREEAM-i kasutamine tähendab, et Adamsoni 27 elamu on pikaajaliselt eksklusiivne ja vähekulukas koht elamiseks,” ütles Martin Parts, ehitusfirma Mitt & Perlebach’i projektijuht. “Silmaga ei pruugi olla erinevus näha, kuid sisemus on ehitatud täitma oma eesmärki,” lisas Parts.

“Eramu disain ja ehitus auditeeritakse ja sellele väljastatakse kvaliteedi ja jätkusuutlikkuse sertifikaat Oxford Sustainable Group’i poolt,” ütles Oxford Sustainable Group’i tegevjuht ning akrediteeritud audiitor-ekspert Hadley Barrett. “Ülemiste Keskus ja Adamsoni elamu näitavad, et ka Eestis hakatakse väärtustama kvaliteeti ning säästvat mõtteviisi. See ei ole üllatav, sest uuringud on tõestanud, et üle Euroopa on Breeam’i sertifitseeritud hoonetel kuni 21% kõrgemad rendihinnad ning kuni 18% kõrgemad müügihinnad. Eestis ei ole veel seda vahet näha, andke selleks paar aastat, kinnisvaraturul on see lühike aeg,” lisas Barrett.

“Tallinnas asuvad Adamsoni 27 arenduse korterid on ostjate poolt kiiresti ära napsatud,” ütles kinnisvarafirma LVM Tallinna juhatuse liige Indrek Peedo. “Tänapäeva ostjad nõuavad hoonetelt jätkusuutlikku kvaliteeti. Kahjuks räägivad kõik, et just nende hoone on A energiaklassiga, säästlik, kvaliteetne või luksuslik, kuid enamasti on see lihtsalt jutt. Omades Breeam’i või NQS Eesti kolmanda osapoole poolt antud sertifikaati, saab ostja kinnituse, et ta ostab kvaliteetse toote, mitte jutumulli,” selgitas Peedo.

“Oleme täheldanud, et Adamsoni 27 korterid müüvad kiiremini, kui teiste kinnisvara objektide puhul,” ütles rahvusvahelise kinnisvarafirma Goodson & Red juhatuse liige Neeme Liivlaid. “Eelmisel aastal oli meil läbi interneti 5000 vaatamist 6 kuu jooksul. Seda selle tõttu, et objekt on Breeam’i ja NQS Eesti standardeid kasutades sertifitseeritud. Ostjad on nõus kindlustunde eest, et hoone on korrektselt arendatud, rohkem maksma,” lisas Liivlaid.

“Breeam ja NQS Eesti on mõlemad ranged ja peab kindel olema, et järgitud on kõiki detaile,” ütles ehitusfirma Mitt & Perlebach’i objektijuht Andres Ütt. “Sertifikaatide saamiseks tuleb täita mitmesuguseid lisanõudeid, mis annavad kindlama garantii, et hoone on disainitud, ehitatud ja testitud kindlalt töötama, vähendatud on vigu ning maksumust ja tulemuseks on hoone suurem väärtus,” lisas Ütt.

Adamsoni 27 elamu projekteerijaks on EA Reng AS ning ehitajaks Mitt & Perlebach OÜ.

 

Eesti GBC (asutatud 2012. aastal) edendab energia ja kinnisvara planeerimise, projekteerimise ja ehituse kõrgeimat kvaliteeti. Liikmed hoolitsevad asjatundlikkuse ja professionaalsuse eest. Koos üritame edendada kvaliteeti ja jätkusuutlikkust Eesti turul.

GBC liikmete hulgas on näiteks, ehitus-ja kinnisvaraarendusettevõte NCC Ehitus AS, advokaadibüroo Sorainen, arendusettevõte Oxford Sustainable Group, keskkonnakorralduse konsultatsiooniettevõte Hendrikson & Ko, 3+1 arhitektid, TTÜ keskkonnatehnika instituut.

BREAAM kvaliteedistandard on maailmas laialt kasutatav keskkonnamõju hindamise meetod. http://www.breeam.org/

Põhjamaade kvaliteedi- ja jätkusuutlikkuse standard (NQS Eesti), mis vastab Eesti kohalikele kvaliteedi ja jätkusuutlikkuse nõuetele.

 

Allikas: Eesti Green Building Council (GBC)