EfTEN ostab airBalticu peahoone Riia lennujaamas

allikas: New Hanza Capital
allikas: New Hanza Capital

Tallinna börsil noteeritud EfTEN Real Estate Fund III AS allkirjastas võlaõiguslikud ostulepingud kahe ärihoone omandamiseks Lätis. Fond ostab Riia lennujaama territooriumil asuva büroohoone, kus asub airBalticu peakorter, ning Riia külje all Ķekavas asuva tootmis- ja laohoone. Hoonete müüjaks on New Hanza Capital.

„airBalticu büroohoone paikneb suurepärases kohas, Balti riikide suurima lennujaama reisiterminali vahetus läheduses. Tulevikus läbib Riia lennujaama Rail Baltic, mis suurendab piirkonna atraktiivsust veelgi. airBalticu peahoone renoveeriti täielikult 2016. aastal ning praegune üürileping kestab aastani 2026,“ ütles EfTEN Real Estate Fund III AS-i juhatuse liige Viljar Arakas.

Aastaks 2022 investeerib Riia lennujaam ainuüksi terminali laiendusse üle 45 miljoni euro ning Rail Balticu tarbeks rajatakse uhiuus raudteejaam.

Ķekavas olev tootmis- ja laohoone Piepilsetas Logistics Centre on tehniliselt väga heal tasemel ning asub Via Baltica ääres, mis tagab väga hea juurdepääsu. Kompleksi suurimad rentnikud on Fristads Kansas Production SIA ning Forans SIA.

allikas: New Hanza Capital
allikas: New Hanza Capital

Kahe hoone omandamise kogusumma on 15,8 miljonit eurot, millest 7,2 miljonit eurot finantseerivad Swedbank ja Luminor. Mõlemad hooned omandatakse Läti ettevõttelt New Hanza Capital AS.

allikas: New Hanza Capital
allikas: New Hanza Capital

Kahe projekti keskmine puhastootlus projekti sisenemisel on 7,5% ning arvestades fikseeritud üürimäära indekseerimisi, tõuseb puhastootlus kolme aasta jooksul 8% võrreldes projektide soetusmaksumusega. Arvestades EfTENi kontserni investeerimata kapitali hulka – 14 miljonit eurot –, kasutatakse ostuhetkel madalamat pangafinantseerimise määra, mida vajadusel saab hiljem uute projektide korral suurendada. Tehingud on kavas lõpule viia hiljemalt 28. veebruariks 2020, kui asjaõigusliku lepingu sõlmimise eeltingimused on täidetud.

 EfTEN Real Estate Fund III AS-i portfellist moodustavad praegu 46% kaubanduspinnad, 27% logistikapinnad ja 27% büroohooned. Riikide lõikes on portfellist Leedus 64%, Eestis 28% ja Lätis 8%.

Fondi investeerimisportfelli kuulub praegu 11 objekti: DSV logistikakeskused Tallinnas, Riias ja Vilniuses, ABC Motors AS-i müügi- ja teeninduskeskus Tallinnas, Hortese aianduskeskus Laagris ning Tähesaju Hortese aianduskeskus Lasnamäel, Laagri Selver, ärikeskus Evolution Vilniuses, Saulės Miestase kaubanduskeskus Šiauliais ning Laisves 3 ja Ulonų büroohooned Vilniuses.