Eksperdid: euro tulek kinnisvarabuumi ei too

Kinnisvaraekspertide hinnangul peavad pettuma need, kes loodavad, et euro tulek toob Eestis kaasa kinnisvarabuumi ja -hindade tõusu.

Kaanon Kinnisvara juhatuse liige Toomas Mustimets ütles Õhtulehele, et nemad pole euroeelset kinnisvarabuumi täheldanud. “Pigem võib öelda, et viimastel kuudel on tehingute arv Tallinnas ja Tartus isegi vähenenud, nii et mingist buumist rääkida küll ei saa,” nentis Mustimetes, kelle sõnul annavad kinnisvaraturul tooni ikkagi need ostjad, kes ostavad kinnisvara pangalaenu abiga.

Mustimets kartis, et järgmisel aastal võib kinnisvaratehingute arv veelgi langeda, kuna inimesed vaatavad rahulikult, mida euro kinnisvarahindadega tegema hakkab.

“Kuid kui miski kinnisvaraturgu elavdab, on see ikkagi majanduskeskkonna elavnemine, mitte hirm euro ees,” nentis ta.

Mustimetsaga ühel meelel on ka Ober-Hausi analüütik Rain Rätt, kelle sõnul võib samuti uue aasta alguses kinnisvaratehingute arv järsult langeda, kuna paljud inimesed loodavad asjatult, et euro tõstab hindu.

“Olukord kinnisvaraturul ei sõltu oluliselt ega otseselt käibeloleva raha nimetusest, vaid ikkagi põhiliselt olukorrast Eesti majanduses, mille osa kinnisvara on,” toonitas analüütik.

Allikas:  Sander Silm/Õhtuleht