Elamispindade keskmine pakkumishind on 800 €/m²

Eesti elamispindade pakkumishinda kajastav KV.EE indeks jätkab liikumist püsivalt kitsas vahemikus näitamata seejuures selget tahtmist tõusta või langeda. Hetkel näitab indeks 60,8 punkti taset, mis on kuu aja tagusest 0,33% kõrgemal. Aastaga on indeks kukkunud 1,14%.

KV.EE indeksi suunata liikumine peegeldab Eesti kinnisvaraturu kahetisi trende. Tallinna ja Tartu elamispindadeturul on liikumised positiivsed. Hinnalangus on lõppenud ja tehinguid tehakse aktiivselt.

Muudes piirkondades, sh muudes maakonnakeskustes on elamispindade tehingute arv pea olematu. Seetõttu ei ole turul seal sedavõrd selget suunda. Tõusu asemel võitlevad väiksemad maakonnakeskused täna endiselt pigem elamispindade hinnalangusest väljamurdmisega.

Nii on Eesti elamispindade keskmine pakkumishind püsinud juba pikalt vahemikus, mis kõigub 800 €/m² läheduses. Seejuures on Tallinna-Tartu pakkumishinnad mõne protsendi võrra tõusnud ja muudes piirkondades valdavalt langenud.

Hindade tagasihoidlikud liikumised näitavad, et turg on stabiilne ja suuremate muutusteta. Seda kinnitab ühtlane pakkumiste arv. Viimase aasta elamispindade pakkumiste arv portaalis KV.EE on püsinud 19 500 ja 21 200 pakkumise vahel.

Pakkumiste arv ei näita analoogselt pakkumishindadele kindlat liikumissuunda. Arvestades tehingute arvu pigem kõrget taset võib öelda, et Eesti elamispindade turul valitseb tasakaal. Kui välised tegurid – näiteks finantseerimistingimused – oluliselt ei muutu, siis ei ole ka kinnisvaraturult suuri üllatusi oodata.

KV.EE indeks