Elamuasemelaenude käive on 2003. aasta tasemel

Kuigi tänavu juulis oli majapidamiste laenude ja liisingute käive selle aasta suurim, ulatub see ikkagi vaid 2003. aasta tasemeteni

Kuum suvi majapidamiste laenuaktiivsust ei vähendanud, juulis oli majapidamiste laenude ja liisingute käive selle aasta suurim, kirjutas Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhtivspetsialist Viljar Vald.

Eluasemelaene võeti juulis 22 protsenti enam kui möödunud aastal samal perioodil, kokku 44 miljonit eurot.

Siiski ulatub eluasemelaenude käive praegu vaid 2003. aasta tasemeteni. Tarbimislaenude käive ja autoliisingud kasvasid samuti aasta arvestuses, vastavalt 3 ja 55 protsendi võrra. Tarbimislaenude ja autoliisingu käibed on praegu 2005. aasta tasemetel.

Samas kasvatavad majapidamised jätkuvalt sääste. Majapidamiste hoiustele lisandus kuuga 30 miljonit eurot, aastaga on hoiuste maht suurenenud 12 protsenti ehk ligi poole miljardi euro võrra 4,2 miljardi euroni. Vastupidiselt eelmistele kuudele kasvasid ettevõtete hoiused juulis 111 miljoni euro võrra. Ettevõtetel on hoiuseid siiski vaid 3 protsenti enam kui mullu, mis näitab, et ettevõtted kasutavad oma finantspuhvreid aktiivselt äritegevuse rahastamiseks.

 

Allikas: Sander Silm/Õhtuleht