Eluasemelaenud kallinevad vaatamata euribori langusele

Uute eluasemelaenude intressimäärad on vaikselt, kuid kindlalt näitamas liikumist tõususuunas. Euribor on küll päev päeva järel langenud, kuid euriborile pankade poolt lisatav riskimarginaal muudab laenuvõtmise tarbija jaoks kokkuvõttes siiski kallimaks. Käesolevalt aastalt võime eluasemelaenude turul oodata eelkõige eelmisele aastale analoogseid arenguid.

2011. a. viimases kvartalis oli uute eluasemelaenude intressimäär Eesti Panga andmetel 3,46%. Kvartal varem oli intressimäär 3,40%. Intressimäär tõusis kolme kuuga tühised 0,06%, kuigi eurobor langes samal ajal 0,136%.

Nii võime öelda, et tavapärase eluasemelaenu väljastamise skeemi juures kasvas euriborile lisatav riskimarginaal ligikaudu 0,2%. Selline intressimäära tõus mõjutab näiteks 40 000-eurose laenu puhul aastast intressikulu 80 euro võrra.

Vaatamata laenumarginaalide ja intressimäärade kasvule on pangad hoiuste intressimäärasid järjest alandamas. Viimase kolme kuu tähtajaliste hoiuste intressimäär on olnud püsivalt suurusjärgus 1,6%. Äsja siiski läbis meediat teade, et pangad kukutavad jaanuaris hoiuste intressimäärasid allapoole.

Madal intressimäär ei ole suutnud hoiuseid peletada

Hoiuste intressimäärade langetamine ei ole suutnud pankadest eemale peletada hoiuseid. Ettevõtete ja eraisikute hoiuste jääk pankades kasvavab kõigele vaatamata kuust-kuusse. 2011. a. lõpu seisuga oli eraisikutel Eesti pankades hoiuseid 4,7 miljardi euro väärtuses ehk enam kui kunagi varem.

2012. aasta toob meile tõenäoliselt laenuvõtjaid rõõmustava euribori jätkuva langemise. See mõjutab enamust 157 000 Eesti pankade väljastatud eluasemelaenust. Euribori langus kompenseerib vähesel määral pankade riskimarginaalide tõusu. Summaarsena läheb laenamine meile käesoleval aastal siiski kallimaks.

2011. aastal kasvas eluasemelaenude käive võrreldes eemise aastaga 17%. Sellele eelnes nelja aasta pikkune uute laenude väljastamise vähenemine. Võrreldes laenuturu tippaegadega 2006. ja 2007. aastal on tänane uute laenude väljastamine neli korda madalamal tasemel.

Laenuturg ei tee hüppeid

Laenamise kallinemine ja ebakindlus kinnisvaraturul ei luba prognoosida, et laenuturg käesoleval aastal eelmisega võrreldes oluliseks kasvaks. Arvestades majanduskeskkonna ettearvamatust ja igapäevaseid maailmalõpust kuulutavaid majandusuudiseid on hea kui tänaselegi tasemele jääme.

Negatiivsete tegurite juures tasub otsida ka positiivset. Positiivsena võiks eluasemelaenude turule mõjuda tarbijakindlus, millele peale pikka langust 2012. a. alguses taas tõusu prognoositakse. Eks aeg siin näitab, kas tarbijakindlus tõuseb ka sellisele tasemele, et julgemalt laenu võtma hakatakse.

Eluasemelaenude intressimäär, euribor, intressimarginaal, %