Euroopa on võimaliku jaapanistumise lävel, ent Baltikumis on kinnisvara põhinäitajad jätkuvalt tugevad

Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv

Novembri lõpus Tallinnas toimuval Nordic Real Estate Forumil esinevate CBRE juhtide sõnul seisab Euroopa võimaliku jaapanistumise stsenaariumi lävel. Kuid Balti riikides on kinnisvaraturg jätkuvalt elav tänu kaasaegsetele arendusprojektidele, globaalsete ettevõtete laienemisele ja toimiva eksporditööstusele.

CBRE Mandri-Euroopa teadusuuringute juhi ning Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika piirkonna koolituse ja andmestrateegia juhi Jos Trompi sõnul on majanduskasv aeglustumas ja riskid kogu globaalses majanduses suurenevad. „Madala majanduskasvu kõrval on jaapanistumine kombinatsioon vananevast elanikkonnast, väiksest sisserändest ja madalast inflatsioonist. Intressimäärade tõusu pärast ei tasu enam muretseda. Vastupidi – nüüd on küsimus selles, kui madalale intressimäärad võivad langeda ning milline on madalate ja negatiivsete määrade mõju säästjatele ja pensionitele. Lisaks on muret tekitav kinnisvara väärtuse jätkusuutmatult suur kasv,” ütles Tromp.

Teisalt on Baltikumis kinnisvara rendi- ja ostutegevus ja teised põhinäitajad jätkuvalt tugevad ning enamikes sektorites on kinnisvaraturg endiselt elav. See on võimalik tänu sellele, et üha rohkem on saadaval kaasaegseid arendusprojekte, globaalsed ettevõtted laienevad, palgad tõusevad ja piirkonnas on toimiv eksporditööstus.

Baltikumi Advisory & Transactions teenuste asedirektor Denis Rein täheldab, et Vilniuse ja Tallinna kontoripindu renditakse järjepidevalt, kuid sektori kasv stabiliseerub kavandatud projektide mahu suurenemise tõttu. Riia on aga hoopiski tsükli teises etapis. Läti pealinnal on võrdeliselt palju madalam pindade hõivatuse tase ja arendustegevust elavdavad Leedu ja Eesti arendajad, kes otsivad võimalusi väljaspool Baltikumi alasid, mis on juba küllastumas.

„Üleüldine vajadus uute kontoriruumide järele Baltikumis on tõusuteel, sest kasutajad muutuvad järjest nõudlikumaks valdkonna ökosüsteemide, üürilepingu paindlikkuse ja kasutajakogemuse suhtes. Võitlus oskustööjõu leidmise pärast survestab vanema kinnisvara omanikke veelgi ning annab eelise uusarendustele,“ ütles Rein.

Jaemüügiturud on kõigis kolmes Balti riigis muutumisjärgus. CBRE Balti turu vanemanalüütik Ignas Gostautas ütles, et kapitalikulud ja lähedased partnerlussuhted on olulised nii uusarenduste kui ka vanema kinnisvara puhul, mida tuleb uuendada vastavalt kaasaaegse tarbija nõuetele, võttes arvesse mugavust ja kasutuskogemust.

Siiski annab sektori läbi ja lõhki tundmine mõnedele kohalikele ja rahvusvahelistele oportunistlikele investoritele hoogu Balti turgudele sisenemiseks või sektoris kohaloleku laiendamiseks. Lisaks koguvad populaarsust lihtsamad jaemüügiformaadid, nagu mitmeotstarbelised peatänavaehitised või mugavad kaubandusrajoonid, mis võivad paremini toime tulla tarbijakäitumise muutumisega seonduvate riskidega ning meelitada Baltikumi uusi põhiinvestoreid.

Sarnaselt liigub ka Balti riikide hotelliturg järgmise arenguetapi poole. Kasvav mobiilsus, jõukus ja teadmised piirkonna kohta suurendavad stabiilselt hotellis veedetud ööde arvu. Samal ajal võistlevad hotellid jagamismajanduse lahendustega. Seetõttu on tunda, et sektor üritab innukalt teenuste pakkumisel pidevalt uuendusi teha ja õiget nišši leida.

Globaalsete kinnisvara investeerimisturgude, ostjate, kasutajate ja valdkondlike turgude käitumisest majanduskasvu aeglustumisel saab rohkem teada Nordic Real Estate Forumil Tallinnas 28. novembril 2019.

CBRE Baltics nõustab kinnisvaraomanikke, investoreid ja kasutajaid kõigis kinnisvarastrateegiate aspektides ja abistab neid varade arendamisel, müümisel, rahastamisel, väljaüürimisel, hindamisel ja haldamisel. CBRE Baltics kuulub CBRE sidusettevõtete võrgustikku. Ettevõtte rohkem kui 30 kvalifitseeritud asjatundjat tegutsevad Vilniuses (Leedus), Riias (Lätis) ja Tallinnas (Eestis) ning see on üks juhtivaid kinnisvaranõustamismeeskondi Baltikumis.

Fortune 500 ja S&P 500 ettevõte CBRE Group, Inc. (NYSE:CBG), mille peakontor asub Los Angeleses, on maailma suurim ärikinnisvarateenuste ja -investeeringute ettevõte. Ettevõttes on rohkem kui 90 000 töötajat ning see osutab teenuseid kinnisvaraomanikele, investoritele ja kasutajatele rohkem kui 480 kontoris üle kogu maailma. CBRE annab strateegilist nõu ja abi kinnisvara müümisel ja rentimisel, pakub äriteenuseid, kinnisvarahaldust ja -hooldust, projektijuhtimist, hüpoteekpangandusteenuseid, hindamist, arendusteenuseid ja investeeringute haldust ning valikus on ka uurimustöö ja konsultatsiooni võimalused.