Gaasinäitude kauglugemine läheb asjade internetti

Eestis muutub 1. jaanuarist 2021 gaasinäitude kauglugemine ettevõtetele kohustuslikuks. Valdkonna eksperdid kogunevad täna Tehnopoli, et arutada gaasikütte valdkonna arenguid ja tutvustada erinevaid lahendusi gaasinäitude kauglugemiseks asjade interneti võrgus.
Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi energeetika osakonna eksperdi Rein Vaksi sõnul on gaasikütte valdkond jõudmas järgi elektri valdkonnale, kus kauglugemine on väga edukalt juurutatud. “Kauglugemise seadmed peavad olema paigas aastaks 2020 ja kauglugemissüsteem hakkab 2021. aastal tööle. Seega on praegu paras aeg seadmete tellimiseks ja igati tervitatav, et tutvustatakse erinevaid kauglugemise võimalusi,” rääkis Vaks.
Seminari korraldaja Levikomi teenuste juhi Kuno Peegi sõnul kutsus ettevõte kokku kogu sektori, sest uus võrgutehnoloogia võimaldab mugavat infoedastust kõikides gaasikütte tarbimise etappides kuni lõppkasutajani välja. ”Gaasiküttevõrgu teenusepakkujatel ja valdkonna reguleerijatel on keeruline orienteeruda erinevate operaatorite ja seadmetootjate lahenduste vahel, mistõttu on igati praktiline, et ühenduse pakkuja võtab initsiatiivi. Meie teame hästi, kelle seade millise andmeedastuse standardiga kokku käib ja millises asukohas need on kasutatavad,“ rääkis Peek.
Pilt on illustreeriv
Levikomi asjade interneti valdkonna juhi Ove Tüksammeli sõnul moodustab Levikomi asjade interneti võrk ja koostöö erinevate seadmetootjatega tõhusa terviklahenduse näitude automatiseeritud kauglugemiseks. “Meie lahendus sobib igale gaasiküttega eramule, kortermajale ja ärihoonele. Näitude kauglugemise jaoks vajalik investeering on taskukohane igale ühistule. Võtame ise ühistutega ühendust, aga lõpptarbijad võivad ka ise meie poole pöörduda, kui soovivad lahendust esmajärjekorras,” kirjeldas  Tüksammel Levikomi lahenduse valmidust.
Levikomi asjade interneti võrk katab lisaks Tallinnale ja selle ümbrusele alates Vääna-Jõesuust ja Keilast kuni Jõelähtmeni ka Tartut, Narvat, Pärnut, Viljandit, Rakveret, Jõhvit, Valgat, Võru, Haapsalut, Kuressaaret, Kärdlat, Paidet, Kundat, Paldiskit, Põltsamaad, Jõgevat, Raplat ja Kohtla-Järvet.
10. aprillil Tehnopolis toimuval seminaril võtavad sõna Levikomi teenuste juht Kuno Peek, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi energeetika osakonna ekspert Rein Vaks, Levikomi asjade interneti valdkonna juht Ove Tüksammel ning kaugloetavaid seadmeid tutvustavad erinevate tootjate esindajad. Üritusel on kohal ka valdkonna suunanäitajad Tarbijakaitse- ja Tehnilise Järelevalve Ametist, Eleringist ja Gaasiliidust.