Garaažiukse valimise kunst

kodugaraaziuks_2Garaažiukse valikut ei peeta just kõige olulisemaks, kui arutlusele tuleb maja ehitamine või renoveerimine. Tegu on aga igapäevast kasutust leidva osaga, mille valimisel tuleb arvestada nii tuleviku plaanidega (äkki on vajalik laiem uks, juhuks kui ostame uue auto?), ümbritsevaga (ülejäänud ehitisega mittesobiv garaažiuks on häbiplekk) kui ka kasutusmugavusega (halvasti töötav garaažiuks sunnib õige pea iseenda otsuseid kiruma).

Esmalt tasuks muidugi mõelda millise süsteemiga garaažiust ma tahan. Käänduks annab suure valikuvabaduse kujunduse osas, ent nõuab liikumiseks pisut rohkem ruumi ja on enamjaolt soojustamata kujul. Sektsioonidest garaažiuksed ei nõua lisaruumi jätmist, kuna avanevad vertikaalselt üles. Rulluks võtab kõige vähem ruumi ja ei võta sees ka laeruumi, kuid samas pakub vähem kujunduslikku vabadust. Rulluksele ei ole näiteks võimalik lisada tavalist ust, mida kasutada, kui ei soovi tervet garaažiust üles kerida. Tiibuksed on klassikalised, kuid lumerohke talve korral on avamine häritud. Lisaks on erinev ka garaažiuste soojapidavus, mis hakkab rolli mängima siis, kui garaaži kohale on ehitatud eluruumid või kui soovitakse garaažiruumis peale auto hoidmise ka midagi muud ette võtta. Süsteemi valides tasuks seega selgeks teha, mis elu hakkab toimuma garaaži kohal ja mis elu garaaži sees – kui tihedalt ja milleks garaaži kasutatakse.

Aeg tehnoloogia enda kasuks tööle panna.

Garaažiukse avamine jaotub kahte lehte: käsitsi ja automaatne. Minevikust on kõige levinum viis olnud ise füüsiliselt ukse avamine või siis ka garaažis asuvale nupule vajutamine, ent üha enam kogub populaarsust garaažiuksele automaatika lisamine, mis võimaldab kaugjuhtimispuldi abil ust avada ja sulgeda, ise autost väljumata. Eesti kliimas tavapäraste lumiste ning vihmaste ilmadega on viimase eelised selgelt mõistetavad. Kaugjuhtimisvõimaluse lisamine võib küll hinda natuke tõsta, ent ka kasutusmugavus on midagi väärt.

Uue ukse paigaldamisel ei tasuks unustada ka ohutust. Üks lisand, mille võiks kindlasti muretseda on ülekoormuslüliti. Juhul kui midagi peaks jääma sulguva garaažiukse alla (ratas, auto, kukkunud inimene), siis uks seiskub ning liigub seejärel uuesti automaatselt üles. Teine ohutusmeede on mõeldud neile, kes otsustavad paneelidega garaažiukse kasuks – näpukaitse. See tähendab, et uste konstruktsioon on tehtud selliselt, mis välistab näppude paneelide vahele jäämise. Kuid isegi parima ohutustehnika omamisel tuleks lastele eraldi üle rääkida, mida tohib teha ja mida ei tohi teha, kui graažiust avatakse ning sulgetakse.

Lisaks ohutusele võiksid garaažiuksed olla ka piisavalt turvalised, et tagada garaažis hoitava vara ohutus. Enamjaolt on garaažidel ka otseühendus majaga, nii et garaažiuks, mille turvalisusetasemesse on korralikult investeeritud, aitab kaasa ka ülejäänud maja turvalisena hoidmisele.

Garaažiuks- tähelepandamatu lisand või efektne pilgupüüdja

Ja siis on käes aeg valida, millise disaini kasuks oma otsus langetada. Üldiselt valitakse traditsioonilise elamu juurde pigem tagasihoidlik ning majaga ühtesulanduv ja modernse maja juurde silmapaistev ning unikaalse disainiga garaažiuks. Valikute rohkus sõltub juba garaažiukse tüübist. Kas lisada tavaline uks keskele? Panna rida ümmargusi aknaid? Klaaspaneelide osa? Puitu imiteerivad paneelid? Tellida garaaziuks, mis võtab šnitti maja teistest arhitektuurilistest detailidest? Lõpuks jääb kõik kliendi otsustada, kes teab kõige paremini, millist stiili ta järgnevate aastakümnete jooksul näha tahab.

Kindlasti ei tasu ka garaažiukse värvi uisapäisa valida. Turvaline on majaga ühte tooni ja tähelepandamatu värv, kuid samas võib garaažiust kasutada ka põneva aktsendina, mis tekitab omapäraseid kontraste maja muu värvipalettiga.

Hinnaklass on garaažiustel väga lai. Kõik sõltub valitud tüübist, materjalist ning lisanditest. Aga isegi kui hind hakkab liialt kõrgena tunduma, tasuks korra samm tagasi astuda ja tunnistada, et kvaliteetsed asjad ongi üldjuhul kallimad. Kvaliteetne garaažiuks peab aga vastu paarkümmend aastat, kaitseb kodu, ei lase külma sisse, lisab midagi omapärast maja üldisele välisilmele ning täidab probleemideta oma esmast ülesannet – avada ja sulgeda sissepääs garaaži sõitvale autole.

Allikas: MKDoor.ee