If Kindlustuse pressiteade: Ahju küljes rippuv riideese põhjustas ulatusliku tulekahju

Nädalapäevad tagasi juhtus ühes Eesti väikelinnas tulekahju, kus ahju külge rippuma pandud riideese põhjustas elamise hävitanud tulekahju. If Kindlustus paneb inimestele südamele, et ahju vastas ega ka vahetusläheduses ei tohi hoida kergesti süttivaid esemeid. Samuti tuleb arvestada võimalusega, et tuleohutusnõuete raske rikkumise tõttu võib kindlustusselts hüvitist vähendada või sootuks maksmisest keelduda.

Riideesemest alguse saanud tulekahju arenes väga kiiresti – majaomanik tegi õhtul ahju tule, sulges ukse ning läks kööki askeldama. Mõni hetk hiljem toa ust avades oli tuba täitunud suitsuga ning sekundid hiljem õue põgenedes oli elamine juba leekides. Maja sisustus hävines tules ning taastamistööd lähevad hinnanguliselt maksma ligi 70 000 eurot.

If Kindlustuse varakahjude grupijuht Piret Jõhvik toonitab, et tuleohutusnõuete rikkumisel lasub vastutus elamu omanikul. „Tuleohutusreeglite järgimata jätmisel on tõsised tagajärjed, teine kord ka väga traagilised. Ühelt poolt on oluline kütteseadme hooldus ning korstnate puhastamine, teiselt poolt hoolsus küttekeha kasutamisel. Inimesed sageli ei taju, kui vähe on tegelikult vaja tulekahju puhkemiseks ning inimelude ohtu seadmiseks. Minu siiras soovitus on – hoidke küttekehad korras ning puhastage ahju ja pliidi ümbrus süttida võivatest esemetest,“ sõnas Jõhvik.

Jõhvik toob mõned näited, kus ohutusnõuete eiramine on põhjustanud tulekahju:

  • Ahju ees puudub tulekindlast materjalist plaat – välja kukkuvad söed süütavad põranda
  • Kuum tuhk pannakse kilekotti ning siis terrassile jahtuma – süttib terrass ja ka hoone ise
  • Küttepuid kuivatatakse ahju vastas või pliidi peal
  • Ahju vastu on ladustatud kergesti süttivat materjali
  • Riided on kuivama riputatud ahju siibri külge
  • Saunakerisele jäetakse kuivama rätik või märjad riided

Kurb statistika:

Päästeameti andmetel on 2016. aasta esimese kümne kuuga hooletusest kütteseadme kasutamisel alguse saanud 61 tulekahju, neis põlengutes hukkus kokku seitse inimest.

 

Allikas: If Kindlustus