Jaak Juskega pääseb erandkorras Fahle ajaloolistesse tehasehoonetesse

Esmaspäeval, 10. septembril kell 18 saab      
Disainiöö satelliitprogrammi raames koos
ajaloolase Jaak Juskega osaleda ekskursioonil,
kus räägitakse endise tselluloosivabriku
ajaloost ning lubatakse piiluda hoonetesse,
kuhu muidu ei pääse.

„Sossimägi on põneva ajalooga paik. Siit kulges omal ajal kiirevooluline Härjapea jõgi, mis pani aluse mitmele keskaegsele vesiveskile. Neist kasvasid omakorda välja Tallinna vanimad vabrikud ja ka hilisema tselluloosivabriku eelkäija,” ütles ajaloolane Jaak Juske. „Täna on vana tööstusasum taassünni lävel kaasaegse ärikeskusena ning enne veel kui need hooned korda tehakse, on õige aeg meenutada majade värvikat ajalugu.”

Muidu linnarahvale suletud tselluloosivabriku hooned avatakse vaid üheks õhtuks. Lisaks on pärast ekskursiooni võimalik külastada kunstnik Martin Saare Fahle Pargi kunstistuudiot, mis on oma enam kui 1100 ruutmeetriga hetkel Eesti suurim ühe isiku galerii.

Kõik ajaloohuvilised on oodatud esmaspäeval, 10. septembril enne kella 18 Fahle restorani ees asuvasse autoparklasse. Ekskursioon on tasuta ja toimub iga ilmaga.

Järgmisel suvel, 2019. aastal avatakse aadressil Tartu maantee 80 uus modernne äri- ja elukvartal Fahle Park, mille kogumaht on enam kui 100

000 ruutmeetrit. Kõik muinsuskaitse all olevad ajaloolised tehasehooned taastatakse koostöös muinsuskaitsjatega ning juurde ehitatakse a-klassi nõuetele vastavad moodsad äripinnad. Arhitektuurse lahenduse on teinud KAOS Arhitektid OÜ. Esimese ehitusetapi ankurrentnik on Eesti Meedia, kes kolib 2019. aasta suvel Fahle Parki kõigi oma pealinnas asuvate üksuste ning enam kui 500 töötajaga.

Jaak Juske on ajalooõpetaja Gustav Adolfi Gümnaasiumis. Ta on kirjutanud

17 raamatut Eesti linnade ajaloost ning sealhulgas ka raamatu Härjapea jõest ja Tallinna tööstusajaloost, millest räägib tema esmaspäevane ekskursioon. Tema ajalooteemalised matkad ja linnaekskursioonid üle Eesti on alati menukad ning rahvarohked.

Fahle Parki arendab Fausto Capital, mis on 15-aastase ajalooga täielikult Eesti kapitalil põhinev kinnisvaraarendusettevõte, keskendudes eelkõige erinevatele kinnisvarainvesteeringutele. Fausto tegutseb kaubandus-, büroo- ja elamukinnisvara arendamise, üürimise ja haldamisega. Fausto Capitali portfelli kuulub kokku üle 58 000 ruutmeetri kaubandus- ja äripinda ning varade maht on kokku üle 100 miljoni euro.

Ekskursiooni Facebooki sündmus:
https://www.facebook.com/events/572145129868349/

Fahle Pargi fotogalerii (autor Jaak Kikas):
https://www.facebook.com/pg/FahlePark/photos/?tab=album&album_id=310449419500668