Kadrioru piirkonna uute korterite turul napib pakkumisi

On räägitud, et Kadrioru kui kõrgelt hinnatud elukeskkonna positsiooni võtab ära tuhast tõusev Kalamaja. Erinevalt Kalamajast ja paljudest teistest Tallinna piirkondadest ei näe me Kadrioru kandis massiivset uusarenduste pealetungi ja uute korteripakkumiste uputust. Viimaste kuude jooksul on piirkonda lisandunud ainult kaks uut arendusprojekti.

Kadrioru piirkond on elamispindade turul olnud ajast-aega kõrgelt hinnatud kant. Vaatamata uute korteriarenduste järjest lisanduvale pakkumisele kogu Tallinnas on Kadrioru müügipakkumiste arv hoopiski kokku tõmbunud.

Tallinna uute korterite pakkumiste arv on aasta algusega võrreldes pea kahekordistunud. Kokku pakuti novembri seisuga Tallinnas müügiks ligi 1800 uut korterit. Kadrioru piirkond käib teist jalga – seal on pakkumiste hulk aastatagusega võrreldes hoopiski langenud 130 pakkumiselt 81 pakkumisele ehk kolmandiku võrra.

Uute korterite keskmine pakkumishind on seejuures raasuke kerkinud kasvades aastataguselt 2600 eurolt nüüdseks 2700 €/m² tasemele. Viimaste kuude lõikes on uute korterite pakkumishinnad siiski muutumatuna püsinud.

Pakkumise vähenemine pidurdab müüki

Müügiks pakutavate korterite arvu vähenemine toob endaga paratamatult kaasa müügitempode ahenemise. Viimase poole aasta jooksul on Kadrioru piirkonnas müüdud keskmiselt 4-6 uut korterit kuus.

Uusi projekte lisandub Tallinna korteriturule pea igapäevaselt. Kadrioru piirkond on ses osas jäänud vaeslapse ossa. Piirkonda on viimaste kuude jooksul juurde tulnud vaid kaks Endorveri arendatavat projekti Raua 18 ja Raua 25, kus kahe hoone peal on kokku 17 korterit.

Raua 25 on eesti ajaloolise funkarhitektuuri ehe näide, mille on projekteerinud esimese vabariigi aegne tipp-arhitekt Anton Soans, kes on muuhulgas projekteerinud ka Pärnu Rannahoone ja Tallinna Kunstihoone. Raua 18 on unikaalse mujal Euroopas laialt levinud, kuid Tallinnas vähe esineva fachwerk-arhitektuuri esindaja.

Uusi mastaapseid ehk mitmekümne korteriga uusarenduste projekte täna Kadrioru piirkonda tulemas ei ole. See lubab arvata, et uute korterite ülepakkumist ja hindu survestavat valikuvõimaluse olulist laienemist me Kadriorus lähitulevikus ei näe.

Endover: Raua 18, Kadriorg, Tallinn