Kas aasta Tallinna maaturul tuleb hinnatõusuga?

Vägisi pilve tagant piiluv päike tuletab meelde, et peatselt algab kevad. Kevad toob endaga kaasa iga-aastase krundiostu laine. Tallinna elamukruntide turul on aktiivne nõudlus otsimas üksikuid pakkumisel olevaid krunte. Väga heade kruntide eest Nõmmel on üksikud ostjad nõus maksma täna isegi kuni 200 000 eurot. Kallimat hinda väärivad ainult eriti eksklusiivsed kinnistud, milledega tehinguid tehakse väga vähe.

Väljaspool Tallinnat asuvate elamukruntidega väga kitsas ei ole. Põldudele on endistel aegadel krunte rajatud hooga ja pakkumine on suur. Tagasihoidlik nõudlus hoiab hindu madalal. Elamukruntide müüjatest keerulisem olukord on maatulundusmaa ehk põllumaa müüjatel. Täna praktiliselt puudub nõudlus maatulundusmaa järele, et seda elamumaaks arendada.

Tallinna linnas on peamisteks elamukruntide piirkondadeks Pirita ja Nõmme linnaosa ning Kakumäe. Muudes piirkondades on maatehinguid vägagi marginaalselt.

Nii näiteks sõlmiti Pirita linnaosas maa-ameti andmetel eelmisel aastal kokku 75 elamumaa tehingut keskmise hinnaga suurusjärgus 60-80 €/m². Nõmmel tehti elamumaatehinguid mullu aga 18 ning hinnatase oli keskmiselt vahemikus 30-50 €/m². Haabersti linnaosas tervikuna (kuhu kuulub ka Kakumäe) tehti samal ajal 46 elamumaatehingut keskmise hinnaga suurusjärgus 50-60 €/m².

Tallinna maaturu oluline tegur on see, et erinevalt lähivaldadest on Tallinna elamukruntide hulk vägagi piiratud ning maad kusagilt juurde tekkimas ei ole.

Kriisist ülesaav nõudlus maa järele on pisitasa suurendanud tehingute arvu. Kasvanud tehinguaktiivsus on selgelt lõpetanud elamumaa hinnalanguse pealinnas. Kindlasti on olnud üheks teguriks, mis maaturu aktiivsust kasvatab seni mõistlikul tasemel püsinud ehitushinnad.

Tallinna elamukrundi ostja soovib leida maatüki suurusega 1000-2000 m². Maatüki maksumus võiks hea asukoha ja detailplaneeringu ning kommunikatsioonidega kinnistul olla suurusjärgus 130 000 eurot. Siiski on ka kallimate, kuid siis juba väga-väga heade kruntide ostjaid turul liikumas, kuid tehinguid on selles sektoris napilt.

Võrdlusena olgu toodud, et Tallinna lähivaldade maaturul on peamine nõudlus suurusjärgus 30 000-60 000 eurot maksvate elamukruntide järele. Tallinna lähivaldadest eristuvad siiski Viimsi vald ja Tabasalu piirkond, kus maa hinnad on Tallinnast pea poole madalamad, kuid samas teistest lähivaldadest kõrgemad.

Alanud krundiostuhooaeg tõotab tulla põnevam. Eelmisel aastal taas veel siiski depressioonis olnud maaturg lubab sel hooajal elavneda. Ostjad on turul järjest aktiivsemad ja seda isegi vaatamata faktile, et enamus pankasid maaostu laenuga finantseerida ei luba.

Aivar Vilbo
RE/MAX Central
+372 503 6651
[email protected]
www.remax.ee/central/

Pirita, Nõmme, Kakumäe, Tallinna, Viimsi, Harku maatehingute arv