Kas julgeksid osta Hiinas 3D printeriga valminud maja?

3D printer töös
3D printer töös (Foto:Businessinsaider)

Hiinlased printisid 24 tunniga 10 betoonmaja. 3D printimine on hoogustanud reaalseid ja tuntavaid muutusi  ehitusturul. Pole kaua aega möödas, kui maailmale tutvustati katsetusi majade printimisel. Hiina ehitusettevõte viis idee reaalselt ellu. Hiina ettevõte WinSun Decoration Engineering CO printis 10 maja, kasutades selleks uuesti ringlusesse võetud materjale, vahendab Businessinsaider.

See pole esimene katse majade printimisel. Varem on sellega tegelenud California ülikooli teadurid. Samuti on 3D majade printimisega tegeletud ka Hollandis, kuid sealne tehnoloogia näeb välja plastist telliste väljaprinitmisena, mis hiljem pannakse kokku nagu LEGO.

3D prinditud maja
3D prinditud maja (Foto:Businessinsaider)

Hiinas aga alustati majade printimisega juba platsil kohapeal, kus valmisprintitud elemendid kokku monteeriti. Betoonelemendid valmistati taaskasutatud materjalidest ja tööstusjäätmetest. Valminud majad prinditi 3D printeriga, mille mõõtmeteks oli  150 meetrit pikk, 10 meetrit lai ning kõrgus 6 meetrit. Maja ehitusmaksumuseks on arvestatud 4800 dollarit.

Maja printer on valmistatud Hiinas kohapeal. VinSun Decoration Engineering CO tegevdirektori Ma Yihe sõnul on uus meetod keskkonnasõbralik ning loomulikult kulutõhus.

Allikas: ehitusuudised.ee