Kas Reidi tee tõmbab Kadrioru kinnisvara hindasid alla ja kergitab Pirita omasid?

Kas Reidi tee kergitab Pirita kinnisvara hindasid, kuid võib samas mõjuda vastupidiselt Kadrioru mereäärsetele arendustele. Meie tähelepanekutele annab aluse klientide tagasiside. Tänased kliendid käivad paljusid uusarendusi vaatamas, et leida see oma. Meie müüme väikest uusarendust Pirital Masti 1a ning meie argumendid põhinevadki klientide tagasisidel, kes tulevad meie vabade korteritega tutvuma.

Koduotsijate asukoha argumendid

Läbi aegade on paljude eestlaste unistus kodust mere ääres, metsa sees, sest privaatsust tahaks ju ka, aga seda kõike palun kesklinnas. Erinevate otsingusõnade populaarsused nii googles kui ka kinnisvara portaalides kinnitavad neid unistusi. See on ka üheks põhjuseks, miks Kadrioru ning Pirita elukeskkonnad ostjate hulgas nii populaarsed on, kuid Kadriorgu mere äärde kerkiv Reidi tee on pannud muretsema ka potentsiaalsed ostjad – kas minu korteriaknast on tulevikus merevaate asemel näha eeskätt sõiduteed ning hommikukohvi nautimist rõdul segavad mööda vuravad autod. Kui uurida klientidelt uue kodu asukoha eelistusi, tuuakse välja palju erinevaid nüansse. Kiire ligipääs kõikjale, rahulik keskkond, hea vaade, vähe naabreid.

Kadrioru puhul tuuakse plussidena välja – linnalähedust, head ühistranspordi ühendust, ajaloolist keskkonda, mere lähedust ning mereäärseid maju. Ühistransport Narva maanteel ei ole kaugel ning kui jalutamiseks aega, saab linna ka jalgsi. Miinusena aga ülerahvastatust, transiitteed ja eelpool nimetatud Reidi teed. Hommiku ja õhtutundide aktiivperioodidel on Kadriorg transiittänav kesklinna-Pirita suunal või Tartu mnt ja Pirita suunal. Mõnede jaoks liialt lähestikku ja üksteisega seotud elupaigad tekitavad ebamugavust, mis ei anna hingamisruumi. Ja õigupoolest ka uuemapoolsete korterite hinnatase on tihtilugu 3000 eur/m2 juures või pigem kõrgemgi, ka see seab piirangud oma ostusoovi realiseerimisel. Aga ajalooga rikastatud asukoha eest ehk tulebki pisut rohkem maksta.

Liigume Pirita teed mööda edasi linnast välja, lauluväljaku ja Maarjamäe memoriaali vaheline ala. Tiheda intensiivsusega uue aja korterelamu piirkond. Kliendid toovad plussidena välja head ligipääsu ja suurepäraseid vaateid, samas miinusena, et naabreid on palju. Eestlaste poolt nii hinnatud privaatsust sealt otsida ei tasu. Enne Pirita jõge on vaid üks elamupiirkond, mis jääb Pirita Selverist üle tee Pirita TOPi ja Pirita jahtklubi lähedusse. Tänavad – Masti, Purje, Toominga. Siin piirkonnas palju eluasemeid ei müüda. Eramajade vahel on uuema aja väikesemahulised kortermajad. Kliendid toovad plussidena välja väikeseid kortermaju. Piirkond on samaaegselt aedlinnakule omaste tunnustega – oma aiad, väikesed majad, samas privaatse ja eksklusiivse elupiirkonnaga Pirita jahtklubi läheduses, kus kortermajade suured rõdud ja terrassid loovad kõrgelt hinnatud mereäärse rannarajooni kuvandi. Piirkond ei ole otse avatud merele, mere ja elamupiirkonna vahele jääb Pirita TOP, kuid see võtabki külmemad loode-põhjakaarte tuuled kinni. Privaatsust on küllaga, rahulik elukeskkond. Kortermajad, mida ka siia harva ehitatakse, on nõutud toode nii pereinimeste kui ka nn poissmeeste korterite seas.

Kadrioru ja Pirita linna-poolsemate uusarenduste hinnad

Täna on Kadriorus uute korterite pakkumised  alates 2500 eur/m2, kuid keskmine jääb ikka  ca 3000 eur/m2. Paremate korterite ruutmeetri hind ületab juba 3000 eur/m2.

Nii ka Pirita linnapoolses osas.  Vaade merele  maksab  rohkem  kui  3000 eur/m2. Vaade  naabermajadele ja  sisehoovi, mille puhul tead, et teiselpool on merevaade,  on  soodsam ja võib saada  korteri  hinnaga kuni 2500 eur/m2.

Eriti suurte majade puhul  võivad ühes  majas olla  väga erineva  hinnatasemega korterid:  avar katusekorter ilusate vaadetega, hinnaga 4000 eur/m2 ja rohkemgi veel. Kuid sama  maja  esimesel korrusel, olematu päikesega  hinnaga isegi 1600 eur/m2.

Allikas: Colliers International