Kinnisvarafirmade Liidu juht: üürikorteri pensionisambaks soetamisel tuleb ettevaatlik olla

Eesti Kinnisvarafirmade Liidu tegevdirektor Tõnis Rüüteli sõnul peaksid väikeinvestorid olema korteritesse investeerimisel ettevaatlikud, sest kasumi söövad jätkuv hinnaralli kinnisvaraturul ning stabiliseeruv üüriturg, kuhu on sisenenud institutsionaalsed investorid. Viimastel on ligipääs pikale ja odavamale rahale ning saavad endale seetõttu lubada ka madalamat tootlust.

 „Eesti rahvas on jätkuvalt kinnisvarausku ning siin on peamisteks põhjusteks täna veel madalad intressid ning kehv kogemus väärtpaberiturult, kus seisev raha põleb aeglasel tulel,“ ütles Rüütel. „Nõudlusest tulenevalt on saavutatud hinnarekordid, mis on olnud masu-järgselt tõusnud kümmekond protsenti aastas. Sellele vaatamata investeeritakse jätkuvalt uude „pensionisambasse“ üürikorterite soetamise näol.

Rüütel hoiatab, et seoses kinnisvara jätkuva hinnatõusu ja üürihindade stabiliseerumisega tuleks sellise pensionisamba soetamisel ettevaatlik olla. „Riskid on tänaseks tasemel, kus võib laenude teenindamine võib väikeinvestoritele osutuda keeruliseks, sest üüriturule on sisenenud institutsionaalsed investorid, kelle pikk ja odavam raha võimaldab leppida ka madalama üüritootlusega,“ selgitas Rüütel tuues näiteks LHV pensionifondi investeeringu Sitsimäe 130-sse üürikorterisse. „Väikeinvestorid on asunud oma soetusi tasapisi müüma,“ nentis Rüütel.

Lisaks turunõudlusele tõstab uusarenduste hindu ka EL direktiividest tulenev hoonete energiatõhususe tõstmine, mis avalikele hoonetele kehtib alates 2019. aastast ning alates 2020. aastast ka korterelamutele. „Siinkohal on muidugi arvamusi seinast seina, sest rahalises mõttes võrdleme omavahel suuremaid küttekulusid uuemate tehnoloogiate soetusmaksumuse ja haldamise püsikuludega,“ selgitas Rüütel.

Rüüteli sõnul on kinnisvarainvesteeringud vaid üks paljudest teemadest, mis tulevad arutlusele neljapäeval 29-ndal novembril toimuval rahvusvahelisel kinnisvarakonverentsil Nordic Real Estate Forum. Rahvusvaheline kinnisvarakonverents toimub juba 17-ndat aastat, seda on kokku külastanud rohkem kui 450 esinejat ning üle nelja tuhande osaleja. Kokku on Hiltoni hotellis toimuvale konverentsile oodata üle 300 esineja ja osaleja, kelle seas on tippeksperdid ja äriliidrid Lääne-Euroopast, Põhjalast, Baltikumist, Venemaalt ja ka Aasiast.