Kinnisvarainvestorid, palun rahakott valmis panna

Kinnisvaraturul on ees ootamas keerulisemad ajad. Nutikas kinnisvarainvestor teab, et parimad ostud tehakse ajal, mil veri on tänavatel. Tõsist verevalamist kinnisvaraturult ootama ei peaks, kuid mõistlik on rahakott valmis hoida ja otsida soodsaid investeerimisvõimalusi. Nii soovitab kinnisvarabüroo Raid & Ko juhataja Andree Raid.

„Tõsiasi on, et töötuid on koroona-ajal juurde tulnud kümnetes tuhandetes. Palgatõusudel on lähitulevikuks kriips peal. Nii on inimestel vähem raha kulutada. See seab piirangud kinnisvaraturul tegutsevate ostjate potentsiaalsele arvule ehk nõudlusele,“ arutles Andree Raid.

Korterituru pakkumisepool seevastu on optimistlik. Uusarenduste turule tulemise maht on jätkuvalt märgatav. Ka vanemate korterite turul on pakkumine kasvanud. Kui pakkumist on palju, kuid nõudlusel on oht väheneda, avaldab see paratamatusena survet hindadele.

Kinnisvaratehingute statistika näitab, et Tallinna korteritehingute hindades on juba mõningane napp langus. Optimistid ootavad hindade püsimist, pessimistid näevad varasema püsiva hinnatõusutrendi pöördumist ja saabuvat hinnakorrektsiooni.

Raid & Ko juhataja Andree Raid
Raid & Ko juhataja Andree Raid

„Korteriturgu ei pea tabama totaalne ja ulatuslik hinnalangus. See ei olegi tõenäoline. Küll võiks keerukamates majandusoludes oodata, et siin-seal näeme olulisi ehk kümnekonna protsendi suuruseid allahindlusi. Soodushinda pakuvad kinnisvaramüüjad, kel on müügiga mingil põhjusel tuli takus,“ prognoosis Andree Raid.

Kiirustamise põhjus võib olla kartus tulevase suurema hinnalanguse ees. Mõnel puhul mängib rolli lõppev laenupuhkus. Samuti võib tööpuudus olla tegur, mis ei luba võetud eluasemelaenu tagasi maksta ja sunnib kinnisvara müüma. Osalt võiks pakkumine suureneda varasemalt majutussektorisse suunatud korterite müügiturule tulemise läbi, kus üürileandjatel jääb loodetud kõrge rahavoog teenimata.

„Kinnisvaraomanike pakiline müügivajadus loob ostuvõimalused investoritele. Hea ostuhinna väljakauplemiseks peab investoril raha kontol olemas olema. Vaieldamatu eelise hea tehinguhinna väljakauplemiseks annab otsustamise ja tegutsemise kiirus. Teisisõnu peab soodushinda jahtival investoril raha tagataskus olemas olema, et vajadusel loetud päevadega notariaalse lepinguni jõuda. Kiire ostuotsus on hea ja oluline argument allahindluse väljakauplemiseks,“ andis Andree Raid soovituse.

Valdavad majandusprognoosid näevad ette, et tänavune majanduslangus asendub 2021. aastal majanduskasvuga. See tähendab, et periood soodushinnaga kinnisvarainvesteeringuid teha ei saa olema pikem kui aasta-poolteist.

„Üldjuhul on turul tehingute ajastamine keeruline kui mitte võimatu. Nüüd aga mängib saatus selle võimaluse ise kätte. Kes on kinnisvarasse investeerimisest huvitatud, peaks võimalusest kinni hakkama, vaikselt juba pakkumisi uurima ja rahakoti valmis hoidma,“ soovitas Andree Raid.