Kinnisvaraportaal: pakkumise vähenemine pressib elamispindade hindu üles

_MG_3846Esimeses poolaastas stabiilsena püsinud elamispindade müügipakkumiste arv on alates suvest olnud sujuvas langustrendis ning poole aastaga on Eesti elamispindade müügipakkumiste arv portaalis KV.EE vähenenud 6%. Väiksem pakkumine toob omakorda kaasa suurema surve hindade tõusuks.

Paratamatult survestab müügipakkumiste arvu vähenemine hindu tõususuunas liikuma. Samas pakkumiste tõsisemat langust me lähiperspektiivis ette ei näe. Elamispindade arendussektor toimib aktiivselt ja uusi projekte lisandub üksjagu ja enamasti tähendab uue korteriga tehtud tehing ostja vana elamispinna lisandumist müügipakkumiste hulka,“ selgitas KV.EE juht Tarvo Teslon.

Lähikuudelt ja ka -kvartalitelt võib Tesloni hinnangul oodata pakkumiste arvu püsimist tänase taseme lähedal. Kaugemas tulevikus sõltub elamispindade müügipakkumiste arvu trendijoone liikumise suund sellest, kas uute korterite müüki lisandumine jätkub senises tempos.

„Arvestades, et pangad on oluliselt piiranud uute korteriarenduste turule toomise finantseerimist võib see tähendada, et uute korterite pakkumine hakkab tasapisi kokku tõmbuma. See omakorda vähendab pakkumist lisaks teisesel turul,“ ütles Teslon.

Elamispindade turu nõudluse osas on arengud pigem positiivsed. „Tehingute arv on kõrge ehk ostjad on turul. Ostjate tehingu tegemise valmidust toetavad kasvavad palgad, madal tööpuudus ja olematuks kahanenud intressimäärad,“ kirjeldas Teslon turul toimuvat.

Olukorras, kus pakkumisel on pigem vähenemise trend ja eeldades nõudluse püsimist tänasel tasemel võibki prognoosida, et elamispindade tehinguhinnad ega pakkumishinnad portaalis KV.EE langeda ei saa. Pigem surub vähene pakkumine hindu vaikselt ülespoole.

Võrreldes tänavust aastat eelmisega, on trendid olnud väga erinevad. Mullu pöördus pakkumiste langus äkiliseks tõusuks, mis pani piiri korterite hinnatõusule. Näiteks kasvas KV.EE portaalis toona Tallinna korterite müügipakkumiste arv isegi poole võrra.