Kodu soetamise 5 esimest sammu

Kodutunne – see on emotsioon, mille võivad anda hubasus, turvalisus ehk ka praktilisus. Kuid tihti jõuavad inimesed situatsiooni, kus kodu soetamine pole pelgalt emotsioon, vaid teatud tingimustele parima lahenduse leidmine. Kui sa pole päris kindel, kuidas alustada, siis siin on esimeste sammude tegemiseks.

  1. Kõige tähtsam üldse ning peamine samm on selgusele jõuda, millised on finantsilised võimalused uue kodu ostmiseks. Kui on plaan soetada oma uus kodu pangalaenuga, siis soovitame nõu pidada oma laenuhalduriga eesmärgiga teada saada, milline on maksevõime. Lisaks tuleks üle vaadata, kas on vaja lisatagatist või on olemas piisavalt sääste omafinantseeringu tasumiseks.
  2. Teiseks tuleks vastata küsimusele, kui suur on sinu perekond. Kui oled üksik või elad koos elukaaslasega, siis 5 toaga elamu jääb ilmselt suureks ning jõukohane oleks vaadata väiksemate eluruumide poole. Kui aga peres on vähemalt 2 last, siis tuleks leida elukoht piisavalt suur, mis rahuldaks kõigi leibkonna liikmete vajadusi.
  3. Järgmiseks tuleks selgeks teha, millised on perekonna vajadused asukoha suhtes.Lastega perekonnal on tähtis, et läheduses oleksid koolid ja lasteaiad. Kui aga kool pole jalutuskäigu kaugusel, siis hea oleks üle vaadata ühistranspordi marsuudid. Need peaksid võimaldama lapsel hõlpsalt pääseda kooli ja tagasi. Samuti tuleks tutvuda piirkonnas olevate vaba aja veetmise võimalustega ning toidukauplustega. Lasteta peredel võib olla eesmärgiks hoopis olla võimalikult lähedal oma töökohal ning meelelahutus- ja teenindusasutustel.
  4. Tähtis on ka teada, millised on perekonna harjumused ja soovid. Kas elada linnas, kus kõik on käe-jala juures või leida endale mõnus maakodu eemal mürast ja kärast? Omada mugavustega korterit magalapiirkonnas või leida elamu äärelinnas koos oma murulapiga?
  5. Viimaseks ja mitte vähem tähtsana kui eelnevad, soovitame enda jaoks selgeks mõelda, kas oled valmis looma endale kodu, mis vajab renoveerimist ning sellega seoses kulutama väärtuslikku aega ja raha. Teine võimalus on osta elamispind, kuhu tuleb ainult sisse kolida ning alustada koheselt oma igapäeva elu. Kolmandaks võimaluseks on leida endale meelepärane hoonestamata krunt ning ehitada elamu täpselt sellisena nagu sulle meeldib.

Allikas: Domus Kinnisvara blogi

domus-kinnisvara