Kuhu areneb Kadrioru piirkond?

Väärika ajalooga Kadriorg seostub paljudele Tallinna kesklinna kõige rohelisema piirkonnaga, kus jääb jalutuskäigu kaugusele nii südalinn kui ka liivarand ning kirsina tordil kerkib ka Kadrioru Plaza kompleks, kust leiab kogu eluks vajaliku.

Mõnus keskkond lastega peredele

«Armsad kohalikud kohvikud, romantilised piknikukohad pargis ja Kadrioru pargi alleed, kus suvel jalutada ja talvel suusatada,» iseloomustab piirkonda rahvusvahelise kinnisvaraketi Baltic Sothebys International Realty Eesti tegevjuht Tiia Sooaluste. Ta soovitab külastada kindlasti ka hinnatud kunstinäituseid Kumus ning imetleda kevadel sirelitesse uppuvates aedades paistvaid esimese vabariigi aegseid restaureeritud villasid.

Sooaluste sõnul laieneb piirkonna hoonestus iga aastaga. «Palju väärtuslikke hooneid on praeguseks juba restaureeritud. Siiani tühjana seisnud kruntidele kerkivad uued korterelamud, mille kortereid eelistavad sageli lastega pered» selgitab ta.

Kadrioru pargi haljastus on heas korras ning siin jalutamine pakub omaette elamuse. Lisaks on pargi roosiaia servale rajatud ka lastemuuseum Miiamilla, mille mängualal saavad pere pisemad lõbusalt lustida. Piirkonnas asuvad ka lasteaiad ja koolid ning sealt leiab erinevaid lastesõbralikke söögikohti, näiteks NOP, Katharinenthal ja Gourmet Coffee.

Väärika ajalooga piirkond

Ajalooliselt on seostatud Kadriorgu alati elitaarsusega. Sooaluste sõnul on tuleb see ilmselt Tsaar Peeter I rajatud ja tema abikaasa Jekaterina auks Katarinenthaliks nimetatud väärika Itaalia stiilis lossi- ja pargiansamblist. Selle lõunapiirile ehitati 1938. aastal ka Vabariigi Presidendi Kantselei ja roosiaed. 

«Välissaatkondade Eesti esinduste töötajad nimetavad ühena esimestest eelistustest alati Kadriorgu, sest jalutuskäik südalinna ei võta võrreldes teiste Euroopa pealinnadega kaua aega ning samuti on jalutus- ja jalgrattateed rajatud kuni Pirita supelrannani,» rääkis Sooaluste.

Ta tõdes, et eeltooduga seoses on Kadriorg viimastel kümnenditel kesklinna kõige kallim elupiirkond. «Sageli kuulen enda koostööpartnereid uhkusega ütlemas – mina elan Kadriorus. Kes siia endale juba korra kodu on rajanud, ei koli siit niisama lihtsalt mujale,» lisas Sooaluste.

Kirss tordil – Kadrioru Plaza

Pidevalt arenevasse piirkonda luuakse praegu ka Kadrioru Plaza kompleksi, mis ühendab töötamis- ja elamisvõimalused. Hoone valmib tunnustatud arhitektuuribüroo Künnapu & Padrik Architects käe all.

Arhitektide Vilen Künnapu ja Ain Padriku hinnangul on hoonele valitud koht eriline – kolmnurkne kvartal lausa eeldab erilist lahendust. Sinna luuakse imposantne, sissepoole pööratud aatriumikeskne lahendusega uusehitis.

Kesklinna, Kadrioru ja Lasnamäe alguse piirialale loodav Kadrioru Plaza on justkui värav ja maamärk erinevate asumite vahel. «Meile meeldib mõelda suurtes kategooriates. Kujundiline maja on perimetraalne, siin on ümarad kvartalinurgad, sammaskäigud, kaetud kõnniteed, katuseaed ja -terrassid,» tõid nad näiteid.

Lisaks kaunistab hoonet elav fassaadikäsitlus, mis meenutab veidi ka sama arhitektuuribüroo arhitektide Tartusse loodud Tigutorni. Kadrioru Plaza metallikarva fassaadi elavdavad erksad värviaktsendid. «Kogu arhitektoonika oma sümbolite, kujundite ja rütmidega ongi veidi ulmeline. Heas arhitektuuris on alati palju kihte ja tähendusi,» tõdesid Künnapu ja Padrik.

Arhitektide sõnul on Kadrioru Plaza kui juugendlik maja-masin, kust leiab kõik eluks vajaliku. «Erinevatest tänavasuundadest lähenedes näeme maja juba kaugelt lummava märgina,» lisasid nad.

Kadrioru Plaza asub ühe elavaima liiklussõlme kõrval ja seda iseloomustab väljakujunenud transporditaristu, tänu millele pääseb mugavalt näiteks Torupilli kaubanduskeskusse või   Kadrioru parki. Sujuv transpordiühendus lennujaama ja südalinnaga muudab Kadrioru Plaza ka toimivaks tõmbekeskuseks. «Kadrioru Plaza elustab ja määratleb ühe säriseva energiakeskuse,» lisasid arhitektid Künnapu ja Padrik.

Kadrioru Plaza (aadressil Vesivärava 50) valmib lõplikult järgmise aasta sügiseks. Innovaatilise hoone kohta leiab rohkem infot leheküljelt.  

Kadrioru Plaza:

       9 korrust

       Eluruumid ja äripinnad

       95 korterit

       Kahekorruseline maa-alune parkla

       Restoran, ilusalong ja hambaarst

       Rand ja Kadrioru park 15-minutilise jalutuskäigu kaugusel

       www.balsir.com