Kuidas korterit kallimalt müüa?

Korteri müük sõltub mitmest erinevast faktorist, kuid selleks, et müüa korter võimalikult suure summa eest, peab mõistma kohaliku kinnisvaraturu suundumusi, kodu müügi kogutulusid ja leidma parima müügiviisi oma eesmärkide saavutamiseks.

1.    Renoveerimine

Kodu müügile panekut kaaludes, leiate kindlasti paar kohta, mis vajaks uuenduskuuri, et tõsta potentsiaalse ostja silmis kodu sobivust ning tõstaks Teie jaoks ka väärtust. Kui olete oma kinnisvaraomandi unarusse jätnud, siis just nüüd on aeg võtta end kokku ja värvida paar seina, parandada trepp või lekkiv kraan. Samuti, kui ostja leiab probleemi nagu kahjustatud katus või halb torustik, peate tehingu lõpuleviimiseks maksma nende probleemide lahendamise eest.

Suured remonditööd võivad olla rahaliselt suur tagasilöök, seega olge nendeks valmis juba enne kodu müügile panemist – eriti kui kardate, et probleemid ilmnevad kodu inspektsiooni käigus.

2.    Kodu kujundamine

Ostjatele meeldib kujutada, kuidas maja või korter peale nende sissekolimist võiks välja näha. Kui olete müüja rollis, tasub enda isiklikud eelistused kõrvale lükata ning valida võimalikult neutraalne sisustusvärv ja uus põrandakate.

Ka professionaali palkamine kodu kujundamiseks võib end pikemas perspektiivis ära tasuda. Sisekujundajad muudavad Teie kodu kõige paremad omadused keskpunktiks, minimaliseerides seejuures halvemaid atribuute. Nad oskavad korrastada mööblit ja paigutada aksessuaare sedasi, et kodu muutuks piisavalt, kuid mitte väga isiklikuks. Ruum võib olla täielikult ümber korraldatud, et ostja tunneks soovi seal elada.

Professionaalse sisekujundaja hind varieerub sõltuvalt Teie kodu suurusest, töö mahust ja kodu turul olemise ajast. Eeldatavalt kulutate paarsada eurot – suure maja puhul ka tuhandeid, kui soovite kasutada sisekujundaja talente.

3.    Uued kodumasinad

Uued ja läikivad seadmed, mis töötavad ilma igasuguste probleemideta, võivad kinnisvara turul müügil oleva kodu jaoks olla tohutu müügiboonus. Kui Te pole selles kindel, siis kujutage ette, kuidas nad on võrreldavad vanemate ning eelnevalt kasutatud seadmetega.

Kas enne oma kodu müügile panekut on mõtet investeerida uutesse kodumasinatesse?

On üks asi, kui Teie seadmed on veidi vananenud, kuid suudavad siiski soojendada toitu või hoiavad teie toidukaubad külmas, nagu peaksid. Kuid katkise aparatuuriga on juba teine lugu. Ostjad peavad teadma 100%, millist kodu nad ostavad – sellest tulenevalt on Teil kohustus teavitada neid kõikidest purunenud või mitte töötavatest seadmetest, kui Te ei kavatse neid enne müümist välja vahetada.

Uute kodumasinate juures on töökindlus tähtis, kui soovite oma kodu väärtust nendega tõsta. Võimalusel võiksid kõik olema sama viimistluse (hetkel on populaarseks muutunud seadmed roostevabast terastest), kaubamärgi ja vanusega ning täiendama ülejäänud kodu sisustust. Proovige valida sisseehitatavat ehk integreeritud tehnikat – pliitidega on see muutunud populaarseks variandiks, kuid toimib imeliselt ka näiteks pesumasinate või kuivatite puhul. Samuti on oluline, et seadmed oleksid puhtad ning heas seisukorras – see kinnitab kaudselt ka seda, et kogu müüdav kodu (ka selle peidetud elemendid nagu näiteks torudesüsteem) on hästi hooldatud ning probleemivaba.

4.    Valige viis, kuidas müüa kavatsete

Enamus müüjatest lähevad traditsionaalset teed pidi – kodu ettevalmistamine müügiks, kinnisvara agendi leidmine, müüki panek, kodu näitamine potentsiaalsetele ostjatele, läbirääkimised ning lõpuks tehingu kinnitamine. Maksimaalsete tulude saamiseks on ka teisi meetodeid, näiteks omanikult ostjale müük.

Otse omanikult ostjale meetodil võtate sisuliselt Teie üle kinnisvaramaakleri kohustused. Sedasi müües, saate vältida maaklerile  vahendustasu maksmist, kuid kui Teie ostjat esindab samuti maakler, peate tõenäoliselt maksma ostja maakleritasu.

5.    Valige õige summa

Kui küsite liiga suurt summat, riskite aja möödudes hinna langetamisega, mille tõttu võib kodu müük võtta rohkem aega või tekitada ostjatele raskusi Teie listingu leidmisel. Aja jooksul võivad ostjad muutuda skeptiliseks kodude suhtes, mille hind pidevalt langeb – see võib viidata sellele, et kodus on midagi valesti või müüjal on liiga suured ambitsioonid. See võib limiteerida Teie läbirääkimisjõudu, kuna ostjad võivad vaadata seda kui märki, et kodu peaks olema allahinnatud.

Ostjatel on ka kindel hinnavahemik, mille baasil nad kodu otsivad, seega, kui panete listingule  liiga kõrge hinna, muudate ka kodu avastamise raskemaks. Lõpuks võib taoline müügitaktika avaldada suuremaid rahalisi tagajärgi, eriti kui ka Teil endal on surve kolida lühikese aja jooksul.

6.    Valige õige aeg müügiks

Kodu müügil on oma mõõnad ja tõusud – kevad toob endaga kaasa rohkem ostjaid, sest paljud inimesed soovivad kolida soojemate kuude raames. Kuigi hooajalised trendid erinevad teistel turgudel, pole need ainus tegur, mida kaaluda, kui mõtlete õigele müügiajale.

Kodu müümiseks suurema summa eest, võib olla abi sellest, kui omate piisavalt omakapitali, et tasuda ära oma hüpoteek (ehk kinnisasja pant), müügi- ja kolimiskulud. Vastasel juhul peate paljud neist kuludest tasuma oma isiklikust taskust.

Samas võib kõrgema hinna saamiseks müügi jaoks teatud aja valimine minna vastuollu ka Teie elu muude prioriteetidega – uuele töökohale keskendumine, vananevate pereliikmete abistamine või pere loomine.