Kuidas mõjutab koroonaviirus kinnisvaraturgu ja ehitust?

Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv

Ukraina internetikuulutuste äris tegutseva ettevõtte RIA.com Marketplaces OÜ juhatuse liige Artjom Umanets kommenteerib, mis võib oodata kinnisvara- ja ehitusturgu seoses praegu möllava koroonaviirusega.

„Nii Eestis, Lätis, Leedus kui ka Ukrainas kandis kõigepealt kahju turismi- ja majutusäri. Mis puudutab kinnisvaraturgu, siis seal ei ole seni näha suuri kõikumisi. Näiteks Ukrainas aktiviseerus üleüldse kinnisvara uusarenduste müük. Veebruaris kasvas nõudlus aastaarvestuses 43 protsenti. Kuid tõenäoliselt võib siiski oodata tagasiminekut, sest on näha mõningaid selgeid põhjuseid,“ rääkis Umanets.

Tema sõnul läksid paljud Balti riikides ehitusel töötanud ukrainlased pandeemia tõttu koju tagasi. Ainuüksi viimastel päevadel naasis kodumaale 50 000 ukrainlast. Seetõttu aeglustub paljudel objektidel ehitusprotsess, kuna pole piisavalt tööjõudu. „Ja me ei tea, kui kaua kestab karantiin. Tuleb ka märkida, et kaubatellimuste viibimine Hiinast pikendab ka objektide valmimist. Ehitusmaterjalid, elektriseadmed, santehnika ja viimistlusmaterjalid ootavad rohelist tuld. Peale selle annab majanduse hangumine ning prognoositav majanduslangus suure hoobi ostuvõimele. Kõik see avaldab kinnisvaraturule negatiivset mõju.“

Kinnisvara virtuaaltuurid lähevad hinda

Umanetsi sõnul sunnib koroonaviiruse epideemia üha rohkem inimesi eelistama kinnisvara otsimist ja valimist internetis. Näiteks kinnisvarakuulutuste saidil DOM.RIA.com hakkasid inimesed sagedamini vaatama kontrollitud andmetega kortereid, kus saab teha virtuaaltuuri.

„Inimesed ei taha viiruse levimise tõttu üksteisega kontaktis olla. Sobiva kinnisvara otsimist ja ülevaatust alustavad potentsiaalsed ostjad internetis. Tänu virtuaaltuurile ei pea inimesed objekti külastama, vaid saavad põhjalikult tutvuda eluasemega, et kas see neile sobib. Ja meie töötajad kontrollivad andmeid ja objekti dokumente. Seetõttu saab praegusel ajal hoiduda kontaktidest teiste inimestega ning otsida endale eluaset,“ ütles Umanets.