KV.EE: Aeglustuv müügitempo kasvatab elamispindade pakkumiste arvu

Elamispindade pakkumishindade dünaamikat kajastav KV.EE indeks jätkav vaikse tõusunurgaga püsivat tõusu. Tänane indeksi näit 104,7 on 0,4% kuu tagusest kõrgemal. Aastaga on indeks kasvanud 10,2%.

Veel aasta tagasi kasvatas KV.EE indeksit uute korterite pakkumisse lisandumine. Tänaseks on selle mõju korterite tehinguhindadele minimaalne või sootuks kadunud. Küll aga mõjutab korterite aeglustunud müük ja selle arvelt pakkumisse jäänud uued korterid jätkuvalt pakkumiste keskmist hinda.

KV.EE indeksi ja siit kaude ka tehinguhindade järgnevat trendi mõjutab eelkõige elamispindade tehingute arv. Korterite tehingute arv on viimase 2-3 kvartali jooksul olnud mõningas languses. Kui tehinguid jääb jätkuvalt vähemaks, teeb see kinnisvaramüüjate elu kibedamaks. See omakorda hakkab varem või hiljem avaldama mõju tehingute hindadele.

Siiski peame arvestama, et kuigi elamispindade ostjaid on jäänud vähemaks ehk nõudlus on kahanenud, on positiivses suunas turgu mõjutavad tegurid jäänud endiselt samaks. Nii kasvab Eesti kinnisvaraturu südame ehk Tallinna elanike arv, laenutingimused on soodsad, inimeste sissetulekud kerkivad, tööpuudus on madal ja pakkumise poole pealt vaadatuna on kinnisvaraostjate valikuvõimalus lai.

Neid asjaolusid arvestades võib prognoosida, et elamispindade hinnad on eeloleva lähiperioodi jooksul tehingute arvu vähenemisest tulenevalt olulise surve all. Küll on nõudlust ehk koduostjaid toetavad tegurid samuti väga tugevad. Nii ei ole alust prognoosida kinnisvarahindade langust. Tõsi – kiiret ja olulist tõusu pole samuti põhjust lähiperioodilt oodata.

Sama prognoosi võime laiendada KV.EE hinnaindeksi muutustele. Lähiperioodil jätkab tehinguhindadega lõdvalt seotud pakkumishindade kõver aeglast tõusu. KV.EE pakkumiste indeks jätkab mõningat kasvu. Kasvu taga ei ole mitte niivõrd uued müüki tulevad arendusprojektid, kui just aeglustunud müügitempo.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.