KV.EE: Eestis pakutakse müügiks 17 000 elamispinda

Portaali KV.EE pakkumiste arvu kajastav indeks on näidanud stabiliseerumise märke. Seega on elamispindade müügipakkumise vähenemine lõpu saanud.

Veel aasta tagasi oli portaalis KV.EE ligi 20 000 elamispindade müügipakkumist. Pakkumiste arv hakkas mullu sügis-talvel vähenema ja jõudis käesoleva 2013. aasta esimeseks päevaks 17 000 pakkumiseni.

Käesoleva aasta esimese kahe ja poole kuu jooksul on pakkumiste arv olnud stabiilne näitamata selget liikumist vähenemise või suurenemise poole.

Elamispindade müügipakkumiste vähenemise taga on kindlasti olnud aktiivne elamispindade turg. Mõistliku hinnaga pakkumised on ära nopitud kui valminud maasikad. Allesjäänud pakkumiste puhul võib sageli rääkida liiga kõrgest pakkumishinnast.

Eesti elamispindade keskmine pakkumishind on portaali KV.EE andmetel 804 €/m². Kasvanud tehinguhindade ja horisontaalsuunas liikuva pakkumishinna tingimustes võime öelda, et vahe müüjate ootuste ja ostjate nõudmiste vahel on kahanenud.

Seegi on üks oluline põhjus, miks elamispindade pakkumisi on viimase poole aasta jooksul vähemaks jäänud.

Saabunud kevad on kinnisvaraturu aktiivse hooaja algus. Mitmete uute ja ka suurte arendusprojektide müükijõudmine tähendab, et vähenenud elamispindade pakkumisel on taas potentsiaali kasvama hakata. Seda siis nii arendusobjektide eneste arvelt, kuid tõenäoliselt jõuavad müüki ka enamus uute korterite ostjate vanadest elamispindadest.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE indeks