KV.EE: Elamispindade müügipakkumiste arv on asunud kasvama

Elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks jätkab tempokat kasvamist. Tänaseks on indeks jõudnud 71,1 punktile, mis on aastatagusest isegi 15% kõrgemal. Pakkumishindadega paralleelselt on kasvanud ka elamispindade pakkumiste arv. Portaalis KV.EE on pakkumisel 18 492 eluruumi, pakkumiste arv on viimase kolme kuuga kerkinud 14%.

Elamispindade kiire hinnatõusu taga on olnud madalad intressimäärad, kasvavad laenukäibed, kerkivad palgad. Nende tegurite kõrval on olulist rolli mänginud müügipakkumiste vähesus. See on kinnisvaramüüjatele andnud ladusa võimaluse hindu järjest kergitada ja kergitada…

Konkurents pidurdab hinnatõusu

Alates käesoleva aasta algusest on elamispindade pakkumiste arv asunud vaikselt kasvama. Viimase kuu aja jooksul on pakkumiste arvu juurdetulek portaalis KV.EE üha kiirenenud.

Järjest suurem pakkumiste arv suurendab konkurentsi kinnisvaramüüjate vahel. Loodetavasti on see faktor, mis aitab ülikiiret hinnatõusu pisutki pidurdada.

Pakkumiste arvu kasvu taga on mitmed tegurid. Vaikselt on suurenemas uute elamispindade arendusprojektide arv. Uusarenduste lisandumine puudutab muidugi eelkõige Tallinna linna.

Müügipakkumiste hulka lisandub ka vanemaid kortereid

Portaalis KV.EE on suurenemas ka vanemate korterite pakkumine. Turule on tulnud inimesed, kelle jaoks on tänane kõrgele kerkinud hind atraktiivne, et maha müüa kunagi investeeringuks ostetud korter. Või on buumi ajal tipphinnaga ostetud korter nüüd kerkinud hinnatasemele, mis võimaldab seda kahjumita müüa.

Omaette grupp kinnisvaramüüjaid on inimesed, kes soovivad müüa kõrgele kerkinud hinnaga korteri, et soetada selle asemele maja ja maja ehitamiseks sobilik maatükk, sest nende hinnad pole veel erilisi tõusumärke näidanud.

Lähitulevik veel pööret ei too

Lisaks juba müükijõudnud uutele korteritele on erinevates planeerimise etappides hulk uusi elamispindade arendusprojekte. Samuti on järjest kerkiv kinnisvarahind tegur, mis paneb hinnatippu jahtivaid väikeinvestoreid müügimõtteid mõlgutama.

Seetõttu võime oodata jätkuvat elamispindade müügipakkumiste arvu kasvu.

Vaatamata müügipakkumiste arvu suurenemisele portaalis KV.EE jätkavad korterite pakkumishinnad kerkimist. Pakkumishinnad tõusevad lähiperspektiivis kas või ainuüksi inertsist. Tehingute arvu kasv ei ole veel pidurdunud, mis võiks tehingute hinnatõusule piiri ette panna.

Minevikukogemusele tuginedes võime arvata, et selgi korral jätkavad pakkumishinnad kerkimist kauem, kui reaalsed tehinguhinnad.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE indeks