KV.EE: Elamispindade pakkumishinnad võtavad hoo maha

Portaal KV.EEElamispindade pakkumishindasid kajastav KV.EE indeks on jõudnud 78,1 punti tasemele. See on aastatagusest aukartustäratava 16% kõrgemal. Viimastel kuudel on hinnatõus võtnud hoo maha ja jäänud 78 punkti lähedale püsima. Selle põhjus on liiga kõrgele kasvanud hinnatase ja kerkinud pakkumiste arv.

Suurenenud elamispindade müügipakkumiste hulk suurendab konkurentsi kinnisvaramüüjate vahel. Enamasti on müügiperioodi lühendamise arsenalis peamine relv hinna alandamine. Mitmedki kinnisvaramüüjad teiseselt ehk vanemate elamispindade turul on seda teed juba läinud – täna on võimalik keskmiste parameetritega korter soetada odavamalt kui aasta tagasi.

Ega ka arendajad pole patust puhtad. Paljude arendusprojektide kodulehtedelt võime leida märkeid allahindluste või ostuga kaasa pakutavate „tasuta“ lisade kohta. Uue kodu ostjatele pakutakse ostu juurde spordiklubi kinkekaartidest kuni tasuta köögimööblini.

Nii võib öelda, et uute korterite hind pole küll alati allapoole tulnud, kuid sama raha eest saab ostja rohkem. Mis teeb ju tegelikult sama välja.

Elamispindade hinnalangus puudutab eelkõige kortereid, kus pakkumine portaalis KV.EE on oluliselt kasvanud. Majade turul on arengud vaiksemad, sest siin puudub selline äkiline pakkumiste arvu kasv ja tehinguhindade liigkiire kerkimine.

Hinnalanguse üle rõõmustajad ei peaks ootama kümnetesse protsentidesse ulatuvad kukkumist ja lootma, et peatselt saab kinnisvara soetada kaks ühe hinnaga. Siiani toetavad kinnisvaraturgu ja kinnisvarahindu head finantseerimistingimused. Samuti ei ole hinnatase läinud sellistesse utoopilistesse kõrgustesse, kus see oli näiteks 2006.-2007. aastatel.

Seetõttu on tõenäoline, et mõningad mitte nii heas asukohas paiknevad või kehvemate lahendustega ülehinnatud ülehinnatud vara müüvad kinnisvaraomanikud peavad ehk enam hindu korrigeerima, kuid mõõdukas hinnakorrektsioon ei saa olema liiga suur.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE indeks