KV.EE: Elamispindade pakkumiste arvu kasv pidurdab hinnatõusu hoogu

Elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks on asunud üha kiirenevas tempos kasvama. Võrreldes aastataguse ajaga on KV.EE indeks kerkinud 14%, viimase kolme kuuga koguni 6%.

KV.EE indeksit pressivad tõususuunas kasvavad eluasemelaenude käibed. Uute laenude väljastamine kanaliseerib paratamatult osaliselt kinnisvarahindade tõusu. Kui laenukäibed kerkivad kiiresti, siis tabab sama saatus ka kinnisvarahindu-

Tehinguhinnad veavad pakkumishindu ülespoole

Pakkumishindade märgatava kasvu teine, ehk isegi olulisem põhjus on tõusutrendis kinnisvarahinnad. Tänasel elamispindade turul näeme kiiret hinnatõusu Tallinnas-Tartus. Samuti on majade ja elamumaade turg aktiivsust kogumas, et järgmise raketina taeva suunas söösta.

Kerkinud tehinguhinnad on hea ja igati loogiline põhjus kinnisvaramüüjatel pakkumishindu ülespoole korrigeerida, mis viibki KV.EE indeksi kasvule.

Pakkumiste arv on hakanud kasvama

Kui veel 2013. aasta lõpus ja käesoleva 2014. aasta alguses olu väga oluline kinnisvarahindade kerkimise põhjus kinnisvarapakkumiste arvu vähenemine, siis nüüd on olukord muutunud.

Hetkel on portaalis KV.EE 17 719 elamispindade müügipakkumist, mis on 10% rohkem, kui 3 kuud tagasi.

Kerkinud kinnisvarahinnad on suurendanud kinnisvaraomanike motivatsiooni vara müüa ja see on asunud pakkumist suurendama. Kes teab – vahest annab pakkumise suurenemisest välja lugeda ka selle, et turuosalised on hakanud kahtlema senise kiire hinnatõusu kestlikkuses?

Turuhoovad toimivad

Tulevikusuunal pilku heites võiks oodata hinnatõusu aeglustumist. Liiga kiire hindade kerkimine suurendab riske, et ostjate loobumine tekitab nõudluse vähenemise ja see viib hinnad paremal juhul stagnatsiooni või halvemal juhul isegi langusesse.

Pakkumiste arvu tõus portaalis KV.EE on täna veel üks väike ja eks aeg näitab, kas oluline märk selles, et turuhoovad toimivad. Pakkumiste arvu kasv on selgelt tegur, mis tõmbab hinnatõusu hoogu maha.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

 KV.EE indeks