KV.EE Indeks eirab koroona mõjusid elamispindade nõudlusele

Eesti elamispindade pakkumishindade muutust peegeldav KV.EE Indeks näitab 114,2 punkti aset. Aastataguse ajaga võrreldes on KV.EE Indeks kerkinud 10,3%, kuu ajaga 2,1%.

KV.EE Indeks lähtub pakkumishindadest ehk hindadest, mis kinnisvaramüüjad ja maaklerid otsustavad müügiobjekti kuulutusse panna. Kuulutusse minev müügihind sõltub näiteks, kui adekvaatselt müüja tajub kinnisvaraturu olukorda, kas müüjal on müügiga kiire, millist hinnastamise võrdlusmaterjali kasutatakse. Lisaks on oluline, milline on üldine kinnisvaraturu osaliste üldine meelestatus ehk millised on turuosaliste prognoosid lähituleviku osas.

Septembrikuine korteritehingute kõrge arv oli üllatavalt kõrge. Korteritega tehti septembris tehinguid rohke kui varasematel kuudel, aga ka rohkem kui aasta tagasi septembris. Kõrge tehingute arv näitab, et kinnisvaraturul on hulk ostjaid, kelle arvamus tulevikust on pigem positiivne.

Nii paistab, et KV.EE Indeks on unustanud koroona ja selle mõjud ning pakkumiste hinnad on asumas taas vaiksele kasvule. Seda isegi vaatamata koroona kaasa toodud elamispindade nõudluse mõjuteguritele – nagu näiteks töötute arvu oluline suurenemine ja varasema ülikiire palgakasvu pidurdumine.

Nii võiks öelda, et Eesti elamispindade turg ja KV.EE Indeks eiravad koroona mõjusid ja liiguvad optimismilainel tõusuteel. Aeg näitab, kas septembrikuine kõrge tehingute arv oli ainult ajutine või jätkame kinnisvaraturuga sügis-talvel sealt, kus veebruaris koroona saabudes kinnisvaraturul pooleli jäime.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.