KV.EE Indeks: Elamispindade kallinemine on mõistlikult tasakaalukas

Kinnisvaraportaal KV.EEEesti elamispindade pakkumishindade liikumisi peegeldab KV.EE Indeks on hüpanud 2020. a jaanuari keskpaigaks 106,7 punkti peale. Aastataguse ajaga võrreldes on see 3% kõrgemal. Poole aastaga on indeks kerkinud 5,5%.

Rahuliku ja mõõduka KV.EE Indeksi kasvu võib hinnata mõistlikuks. Indeks kerkib inflatsioonist kiiremini, aga jääb keskmise palga kerkimisele alla. See tähendab, et kinnisvara reaalväärtus kasvab, mis rõõmustab kõiki vara omanike.

Samas ei jookse kinnisvarahinnad potentsiaalsetel ostjatel eest ära. Veelgi enam – ostujõud mõnevõrra isegi suureneb. Seda siiski üsna aeglaselt.

Kolmas põhjus KV.EE Indeksi kasvu mõistlikuks nimetamise juures on asjaolu, et KV.EE Indeksi kasvutempo on praeguse lähedane olnud juba üsna pikka aega. See näitab, et turg ei ole kallutatu ei nõudluse ega pakkumise ehk ei ostjate ega müüjate kasuks. Teisisõnu on elamispindade turg üsna mõistlikus tasakaalus, ja seda võib pidada igati tervislikuks turuolukorraks.

Eesti majandusele prognoositakse jätkuvat kasvu ja sisemaist majanduse tasakaalustamatust ei ole näha. See tähendab, et kui meid just ootamatud välised šokid ei taba, võib kinnisvaraturule ja KV.EE Indeksile prognoosida praeguse 3-5% suurust jätkuvat kasvumäära.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.