KV.EE Indeks: Elamispindade pakkumise suur maht hoiab hinnatõusu kontrolli all

Kinnisvaraportaal KV.EEElamispindade pakkumishindade dünaamikat kajastav KV.EE Indeks on õrnas, kuid kindlas kasvus. Indeks näitab 96,0 punkti taset, mis on aastatagusest 9,7&% kõrgemal. Alates 2018. a algusest on indeks pea sirgjooneliselt liikunud tõususuunas.

Tõusu taga on Tallinn

KV.EE Indeksi tõusutrendi taga on jätkuvalt suurenev uusarenduste osakaal peamiselt Tallinnas, mis kergitab pakkumisel olevate korterite keskmist hinda. See siiski ei tähenda, et samaväärse korteri eest saaks küsida oluliselt kõrgemat hinda kui näiteks pool aastat või aasta tagasi. Elamispindade väärtus (ehk lihtsustatuna öeldud samaväärse kinnisvaraobjekti võimalik tehinguhind) püsib Tallinnas aastases määras mõneprotsendilises tõusus.

Olukorras, kus arendusprojekte lisandub pakkumisse nagu pungi kevadisele kaseoksale, muutub konkurents aina tihedamaks. See paneb suurema tähelepanu võitmise nimel kinnisvaraarendajaid ja -müüjaid lisama portaali kõiki pakkumisel olevaid kortereid. Leebema konkurentsi tingimustes piirduti vaid projekti tüüpkorterite kuulutuste portaali lisamisega.

Nii on taas kuulutuste seas suurenemas uuemate ehk kallimate korterite osakaal, mis kergitab KV.EE hinnaindeksit.

Väiksemad turupiirkonnad hoiavad hinnatõusu tagasi

KV.EE Indeksi tõusu hoiab tagasi suurematest tõmbekeskustest väljaspool olev elamispindade turg, mis on juba õige mitmendat aastat liikumas selges positiivses suunas. Kõrge tööhõive ja keskmise palga tõus puudutab kõiki Eesti piirkondi. See loob tarbijatesse kindlustunnet ja annab julgust eluaseme soetamiseks. Potentsiaalsete kinnisvaraostjate hea pealehakkamine kergitab nii tehingute arvu kui hindu.

Nii tuleb ka suurematest tõmbekeskustest väljaspool portaali KV.EE pakkumisse varasemast enam elamispindu. See kinnisvara on aga turu suurima ja kallima piirkonna ehk Harjumaa-Tallinna hindadest odavam. Odavama kinnisvara pakkumisse lisandumine portaalis KV.EE hoiab aga KV.EE Indeksi tõusu tagasi.

Prognoos on positiivne

Ettepoole vaadates võib prognoosida KV.EE Indeksi jätkuvat, kuid igal juhul aeglast tõusu jätku. Nõudlus on tugev, keskmine palk kerkib, laenutingimused on soodsad ja uusarenduste turg on aktiivne. See kõik loob hea kombinatsiooni hindade kasvuks.

Teiselt poolt surub vastu elamispindade pakkumise poole ülekuumenemine. Pakkumist on palju ja see hoiab hinnatõusu mõõdukana, mis jääb kindlasti keskmise palga kasvule alla.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

180418 KV.EE Indeks