KV.EE indeks hakkab tõusma järgmisel aastal

Eesti elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks ei ole ka aasta lõpus üllatamas. Indeks seisab püsivalt 62 punkti läheduses ega näita mingitki tahet horisontaalsuunas liikumise asemel tõusule pöörduda.

Tänase seisuga näitab KV.EE indeks 61,6 punkti taset, mis on aastatagusest kõigest 3,4 protsenti allpool. Absoluuthindades vastab sellele tänane elamispindade keskmise pakkumishind 12 660.-/m2.

Elamispindade pakkumiste arv portaalis KV.EE on viimase kuu aja jooksul pisut kahanenud, kuid siiski aastatagusest tasemest 10% kõrgemal ehk 19 595 pakkumise tasemel.

Elamispinna sektorit detailides vaadates tuleb tunnistada, et korterite pakkumishinnad on siiski vaikselt-vaikselt tõususuunas piilumas. Küll hoiavad tõusu tagasi majade hinnad, mis endiselt siiski pigem tasaselt languse suunas tüürivad.

Kitsamalt korterite turgu Eestis ja Eesti suuremates linnades vaadates näeme, et Eestis on vahe korterite pakkumishinna ja korteriomandite tehinguhinna vahel püsinud üsna samas suurusjärgus.

Küll aga on Tallinnas-Tartus-Pärnus viimasel kuul kõikjal vahe kasvanud. Viimane peegeldab ostjate positiivseid ootusi hinnatõusu osas.

Järgmisse aastasse ette vaadates võib üsna veendunult väita, et ükskord peab KV.EE indeksi langus otsa leidma. 2011. aastast võime loota indeksi tõusu, mis saab olema tõenäoliselt suurusjärgus 10-15%.

Lähemalt vaata, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE indeks