KV.EE indeks jätkab aeglast tõusu

Eesti elamispindade pakkumishindade liikumisi kajastav KV.EE indeks on püsinud kogu käesoleva 2019. aasta 103-104 punkti lähedal. Hinnakõver on liikunud üsna vähe ja näidanud kolme kuuga vaid 1% jagu kasvu. Aastatagusest on KV.EE hinnaindeks siiski 6,6% võrra kõrgemal.

KV.EE hinnaindeksi liikumiste taga on aeglustunud kinnisvarahindade kasv. Olukorras, kus pakkumist on turul üksjagu, ei ole hindadel pakkumisepoolse konkurentsi tõttu põhjust olulisel määral tõusta.

Hinnaindeksi liikumisi mõjutab suures osas turu suurim piirkond ehk Tallinn-Harjumaa ja seal on uute korterite omavahel võistlevaid pakkumisi pisut vähemaks jäänud. Sellises olukorras ei loo tihe konkurents sellist survet, mis vaikse hinnatõusu languseks pööraks.

Mõnevõrra liigub hinnatrend siiski tõususuunas. Hindu sunnib kasvama kerkiv uute korterite ehitusmaksumus, mida suruvad üles nii ehitushinnad, kinnisvaraarendajate vähenenud marginaalid kui arendajate tööjõukulude tõus. Kulubaasist tingitud hinnatõusu toetab väga tugev tööjõuturg ehk juba pikki aastaid nähtud kõrge tööhõive, kasvavad palgad, mis omakorda saavad jõudu juurde soodsast laenuturust.

KV.EE hinnaindeksi edasiste liikumiste osas võib olla optimistlik. Pigem liigub KV.EE indeksi kõver vaikses tempos ülespoole. Languseks olulisi põhjusi ei ole. Mõnevõrra vähenenud korteritehingute arv on küll oluline turutegur, mil silm peal hoida, kuid praegust hindade liikumist see liialt mõjutanud ei ole.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.