KV.EE Indeks jätkab mõõdukat kasvu

Elamispindade pakkumishindade liikumisi peegeldav KV.EE Indeks asus taas liikuma tõususuunas. Indeks näitab 93,2 punkti ehk ühe kuuga on indeks kerkinud 1,6%. Aastatagusest on KV.EE Indeks 6,9% kõrgemal.

Portaali KV.EE elamispindade müügipakkumiste arvus ei ole viimase kolme kuu jooksul erilisi muutusi toimunud. Kolm kuud tagasi augustis oli müügipakkumiste keskmine arv portaalis KV.EE ligikaudu 16 000, nüüd novembris 15 500. Nii on müügipakkumiste arv vähenenud 2,8%.

Suhteliselt stabiilse pakkumiste arvu dünaamika juures peegeldab pakkumishindade tõus muutusi pakkumiste struktuuris või kinnisvaramüüjate ootustest.

Elamispindade müügipakkumiste struktuuri muutused ei ole väga suured. Siiski võib öelda, et turu suurimas piirkonnas Tallinnas on pakkumises rohkem suuremaid ja kallima hinnaga kortereid. Odavama ruutmeetrihinnaga kortereid on samuti pakkumises, kuid need leiavad kallitest kiiremini ostjad. See on üks tegur, mis ajab kuulutuste keskmist hinda üles.

Omaette teema on kinnisvaramüüjate hinnaootused. Turul on valdav ootus, et kinnisvarahinnad lähevad ülespoole. Seda ootust toetavad nii kasvavad palgad, madal tööpuudus, kui kallinevad ehitushinnad.

Samas on elamispindade tehinguhindade tõus kogu 2017. aasta jooksul järjest aeglustunud. Näiteks 2017 I kvartali korteritehingute aastane hinnatõus oli 10,7%. 2017 viimase kvartali esialgsete maa-ameti andmete baasil on aastane korterite hinnatõus kahanenud 2,9% peale. Seega on näha, et tehingute hinnad ei ole müüjate hinnaootuste tõstmisele järele tulnud, vaid liiguvad hoopis teises suunas.

Tulevikusuunas vaadates võiks eeldada, et pikema müügiperioodiga kallimad pealinna elamispinnad hakkavad KV.EE indeksi edasises käitumises suuremat rolli mängima. See viib eeloleva paari kvartali jooksul KV.EE Indeksi jätkuvale tõusule, kuid see tõus jääb aasta baasil mõõdukasse 4-7% vahemikku.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

171122_KV.EE-indeks