KV.EE indeks jätkab positiivsel tõusukursil

Kinnisvaraportaal KV.EEPortaali KV.EE elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks on viimase nädala-kahega pisut langenud. KV.EE indeks näitab 84,8 punkti, mis on aastataguse ajaga võrreldes siiski 8,6 protsendiga plussi poolel.

KV.EE indeksi on tõususuunas vedanud tugev nõudlus. Kinnisvaraostjaid on toetanud siiani kasvavad palgad ja madal tööpuudus. Kodulaenu võtmist soosib madal intressimäär, mis muudab kinnisvara soetamise hõlpsamaks. Lisaks loob üldine majanduse ebakindlus fooni, mis soosib raha paigutamist kindlamaks investeeringuks peetavasse kinnisvarasse.

Lisaks on elamispindade pakkumiste arv vähenenud. Portaali KV.EE pakkumiste arvu indeks on 96,0 punkti ehk aastatagusest 3,1% allpool. On üsnagi loogiline, et kui pakkumisi jääb vähemaks, kuid ostjad on ostmas, kerkivad selle tulemusena hinnad.

Hinnatõusust rääkimise-kirjutamise juures peab tähele panema, et siiani ehk liigagi tavapärasena tundunud kümmet protsenti ületanud hinnamuutused on nüüdseks asendunud paariprotsendiliste liikumistega. See näitab, et kinnisvaraturu üks kiire hinnatõusufaas on läbi saamas.

Olukorras, kus elamispindade ostu-müügiturg on aktiivne ja pole näha, et seda sektorit oluliselt mõjutav laenuturg peaks muutuma, võib prognoosida, et KV.EE indeks jätkab tagasihoidlikul positiivsel kursil. See tähendab, et aasta pärast võiks KV.EE indeks olla tänasest 3-6% kõrgemal tasemel.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE indeks