KV.EE indeks: kas elamispindade hinnatõus on peatunud?

KV.EE indeks, mis peegeldab elamispindade pakkumishindade muutusi, on taandunud 103,2 punktile. See on kuu aja tagusest 1,4% allpool. Elamispindade pakkumiste arvu indeks on 75,5 punkti ehk eelmisest kuust 0,8% kõrgemal.

Elamispindade pakkumistest ja seega pakkumishindade mõjuritest suure ja olulise osa moodustavad korterite müügipakkumised. Korterite müügipakkumiste keskmine ruutmeetrihind on pea kõikides Eesti korterituru olulistes piirkondades mõne euro võrra allapoole liikunud.

Korterihindade ruutmeetrihinna mõne euro suuruse languse üks lihtne põhjendus võib olla asjaolu, et kinnisvaramüüjad on portaalis KV.EE müügihindu langetanud.

Eelkõige Tallinna kohta võib käia ka teine selgitus. Nimelt on Tallinnas kallite uute turu keskmisest olulisemalt kallimate korterite müüki lisandumine pidurdunud. Küll lisandub pakkumisse odavama otsa uusi kortereid. Seega võiks KV.EE Indeksi statistiline langus vähemalt osaliselt olla põhjendatud pakkumises olevate korterite struktuuri muutusest.

Elamispindade tehingute arv Tallinnas ja Harjumaal (kui turu suurimas ja trende loovas piirkonnas) on viimase kolme kvartali jooksul mõnevõrra vähenenud. Selles valguses poleks sugugi imelik, kui senine mõõdukas pakkumishindade tõus muutub hinna paigalseisuks või üksikjuhtumitel tagasihoidlikuks hinnalanguseks. Hinnalangusest saab olla eelkõige juttu olukorras, kus kinnisvaramüüja on oma turuväärtust oluliselt ületava hinnaootuse allapoole korrigeerima.

Kokkuvõtlikult võib öelda, et lühiajalised võbelused elamispindade turul ja KV.EE Indeksi näidus on vägagi võimalikud. Pisut pikemas perspektiivis on elamispindade ostu-müügiturg tasakaalus. Tasakaalus olemine tähendab, et puuduvad murrangulised põhjused olulisteks liikumisteks üles- või allapoole.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.