KV.EE Indeks kasvas aastaga 7,2%

Kinnisvaraportaal KV.EEElamispindade pakkumishindade dünaamikat peegeldav KV.EE Indeks liigub rahulikul tõusukursil. Indeks näitab 98,8 punkti taset. See on aastagatusest 7,4 ja kuue kuu tagusest 2,8% kõrgemal.

Elamispindade turg on jätkuvalt aktiivne ja tehingute arv kõrge. Suve lõpp ja sügisene september on näidanud, et korteritehingute arv võib oodatud kestva tõusu asemel ka langeda. Aeg annab arutust, kas tegemist on trendi pöördumise või ajutise ikka ettetuleva anomaaliaga tehingute trendijoones.

Tugev tehingute arv on elamispindade hinnad hoidnud kasvamas, kuid seda vaid mõõdukal määral. Hinnaliikumistes on oluliselt vähenenud varasemalt tooni andnud uute korterite mõju. Nii pakkumistes kui tehingutes suurenenud uute korterite osakaal on hindu kiirelt kergitanud ilma, et see oleks tegelikkuses viidanud kinnisvara samaväärsele kallinemisele.

Nüüdseks on uute korterite proportsioon pakkumistes ja tehingutes muutunud stabiilsemaks ja korterite keskmine pakkumishind portaalis KV.EE või ka maa-ametist pärit tehingute keskmine hind viitab märksa enam kinnisvara väärtuse tegelikule kallinemise määrale.

5-7% lähedale jääv kinnisvara hinnatõus jääb samasse suurusjärku sissetulekutes suurenemisega viimastel aastatel. Õige pisut aeglustuvat keskmise palga kasvu oodatakse ka eelolevatelt aastatelt. Nii võiks KV.EE indeksi samaväärne tõus olla mõistlikkusele vastav, kus koduostjate ostuvõimekus ei vähene, kuid kinnisvaraomanike vara väärtus jätkab kasvu.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.