KV.EE Indeks kerkib: kas eelmäng enne kiirenevat hinnatõusu?

Kinnisvaraportaal KV.EEElamispindade pakkumishindade indikaator KV.EE indeks näitab 94,9 punti. Aastaga on elamispindade pakkumishinnad kasvanud 7,4%, viimase kuu ajaga 1,1%.

Elamispindade pakkumishindade tõusu taga portaalis KV.EE on paljus korterite uusarendused eelkõige Tallinnas ja selle ümbruses ning Tartus. Uute korterite kallimad hinnad kasvatavad näiliselt hinnaindekseid ilma, et see annaks väga selget vihjet kinnisvara väärtuse liikumissuuna kohta.

Korterite tehinguhinnad liiguvad sarnaselt pakkumishindadele. Tehinguhinnad on maa-ameti info baasil aastatagusest 8-9% kõrgemal. Kinnisvara väärtus ehk samaväärse kinnisvaraobjekti potentsiaalne tehinguhind on aga kasvanud pigem 4-6% ehk üsna mõõdukalt.

Viimaste kuude jooksul on pakkumishinnad portaalis KV.EE pisut tõusuhoogu juurde saanud. Seda ikka eelkõige uute elamispindade sektorist. Uute korterite pakkumishinnad on vaikselt, aga kindlalt kerkimist kiirendanud.

Hinnatõusu kiirenemise põhjus võiks peituda juba oluliselt kallinenud ja prognoositavalt kallinemist jätkavast ehitushinnast. Ehitushind kui oluline kinnisvaraarenduse sisendkulu peab paratamatult tõstma tehingute hindu.

Vaatamata kiirele ehitushinna kasvule on kinnisvara väärtus siiski tõusnud ainult mõõdukas tempos. Siin on oluline asjaolu, et eelkõige pealinnas ja selle ümbruses on kinnisvara pakkumine suur. Suur pakkumine loob tiheda konkurentsiolukorra ega lase kinnisvaramüüjatel omatahtsi hindu tõsta.

Lähitulevikult võiks oodata olukorda, kus kasvanud ehitushinnad, kuid ainult aeglaselt kerkivad müügihinnad vähendavad hetkelist suurt pakkumist. Selle protsessi järgmine faas võiks olla hinnatõusu mõningane kiirenemine.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

180221 KV.EE indeks